Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα FDA: Τέσσερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Novavax - Πτώση -26% για τη μετοχή

Βόμβα FDA: Τέσσερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Novavax - Πτώση -26% για τη μετοχή
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το NVX-CoV2373 της Novavax από ότι με τα εμβόλια mRNA, αναφέρει ο FDA
Σχετικά Άρθρα
Πτώση κατά 26% κατέγραψαν οι μετοχές του φαρμακευτικού κολοσσού Novavax, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από την FDA, την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία κατέγραψε αναλυτικά όλα τα κλινικά δεδομένα των δοκιμών του πρωτεϊνικού εμβολίου της εταιρείας NVX-CoV2373 για τον COVID-19.
Σύμφωνα με την έκθεση της FDA, στις κλινικές δοκιμές αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας, ενός τύπου καρδιακής φλεγμονής σε

χρονική σχέση με τη χορήγηση NVX-CoV2373, παρόμοια με τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. 
Κατά συνέπεια, υπάρχουν ανησυχίες για αιτιολογική σχέση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας με το NVX -CoV2373»
.
Στην έκθεσή του, ο οργανισμός σημειώνει ότι αυτά τα τέσσερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας αφορούσαν νεαρούς άνδρες.
Οι νεαροί άνδρες διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια RNA (mRNA) κατά του COVID που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την κοινοπραξία Pfizer- BioNTech.
«Εάν συσχετιστεί αιτιολογικά, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το NVX-CoV2373 της Novavax, ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που καταγράφηκε κατά τη χρήση των εμβολίων κατά του COVID-19 με mRNA», αναφέρει συμπερασματικά η έκθεση του FDA.
Το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ότι κατά τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων  mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την BioNTech - Pfizer Inc. και έως το στάδιο της έγκρισης τους δεν είχαν αναφερθεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας.
Οι πρώτες αναφορές για μυοκαρδίτιδα καταγράφηκαν αφού τα εμβόλια mRNA είχαν ήδη εγκριθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax έχει πάρει άδεια για έκτακτη επείγουσα  χρήση στην Ευρώπη και από το Φεβρουάριο χορηγείται στην Ελλάδα. 
Επειδή είναι παρασκευασμένο με την παραδοσιακή μέθοδο, έχει προβληθεί μάλιστα ως το «εμβόλιο που είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος με τα εμβόλια της νέας τεχνολογίας».
Το NVX-CoV2373 δεν έχει πάρει όμως ακόμη άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ και για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου, η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων, στην οποία και θα υποβληθεί η εν λόγω  έκθεση του FDA.
Παρά τις αναφορές για κρούσματα μυοκαρδίτιδας, το πιθανότερο είναι ότι η αρμόδια Επιτοπή του FDA θα δώσει άδεια για έκτακτη και επείγουσα χρήση, με το σκεπτικό ότι δεν αποδεικνύεται αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου της Novavax και των περιστατικών μυοκαρδίτιδς.
Η μετοχή της Novavax υποχωρεί κατά 70% από τις αρχές του χρόνου, έναντι πτώσης του S&P 500 -12,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης