Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση Αργεντινής για ειδικό φόρο στις κερδισμένες εταιρείες του πολέμου στην Ουκρανία

Πρόταση Αργεντινής για ειδικό φόρο στις κερδισμένες εταιρείες του πολέμου στην Ουκρανία
Πλήττονται εκατομμύρια άνθρωποι, ωφελούνται πολύ λίγοι ανέφερε ο πρόεδρος της Αργεντινής
Σχετικά Άρθρα

Πρόταση για την επιβολή ειδικού φόρου στις «απρόσμενα κερδισμένες» εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διατυπώνει η Αργεντινή.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez τάχθηκε υπέρ της κατάρτισης νομοσχεδίου που θα προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους σε όσες εταιρείες απολαμβάνουν εξαιρετικά κέρδη λόγω της εκτίναξης των τιμών σε ορισμένους τομείς, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, κάτι που χαρακτήρισε «ανήθικο», καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στις τιμές πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους αλλά ωφελούν πολύ μικρό αριθμό (...) που κερδίζει τεράστια (ποσά)» υποστήριξε ο Fernandez, ο οποίος έκανε λόγο για «ανηθικότητα» και «αναξιοπρέπεια» που «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» σε μια χώρα όπου η φτώχεια πλήττει σχεδόν τους τέσσερις στους δέκα (το 37% του πληθυσμού) και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος είναι πως θα φθάσει το 60-70%.
Ο Fernandez δεν διευκρίνισε ποιους τομείς θα αφορά το τέλος αυτό, όμως αναφέρθηκε στις αυξήσεις τους τελευταίους μήνες των τιμών του σιταριού, του ηλίανθου, του καλαμποκιού, του βοδινού κρέατος, ειδών που εξάγει η Αργεντινή.
Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο αυτό – το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Κοινοβούλιο – θα προβλέπει την επιβολή ενός επιπρόσθετου φόρου της τάξης του 15% στις εταιρείες εκείνες που θα έχουν τζίρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο πέσος (περίπου 8,3 εκατομμύρια δολάρια) και καθαρά κέρδη 10% το 2022, ή αύξηση των κερδών τους πάνω από 20% σε σχέση με το 2021.
Πάντως, η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται δύσκολη, μια και η κυβέρνηση Fernandez δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης