Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ύφεση είναι αναπόφευκτη και χτυπά την πόρτα μας

tags :
Η ύφεση είναι αναπόφευκτη και χτυπά την πόρτα μας
Οι εξωγενείς απειλές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι τα αρνητικά σοκ προσφοράς που σχετίζονται με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων lockdowns στην Κίνα, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων.
Πριν από δύο μήνες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Fed πρόκειται να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Το FOMC είχε καταλήξει τελικά στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να καλύψει και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό λαμβάνοντας τα επιτόκια πολιτικής σε περιοριστικό έδαφος. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε αποκτήσει μια πιο καθαρή εικόνα αυτών των απειλών και των πιθανών χρονοδιαγραμμάτων τους. Οι εξωγενείς απειλές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι τα αρνητικά σοκ προσφοράς που σχετίζονται με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων lockdowns στην Κίνα, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι μας αναμένουν ότι το πετρελαϊκό μποϊκοτάζ που ανακοίνωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα είναι πιθανό να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση έως τα τέλη του 2022/αρχές 2023. Αυτές οι εξωγενείς απειλές θα μπορούσαν να παρασύρουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση ακόμη και πριν η Fed ολοκληρώσει την πορεία της.

tight_labor_market_0.jpg

Τερματισμός της σπείρας μισθού-τιμής

Η ενδογενής απειλή για την οικονομία είναι η σπείρα μισθών-τιμών που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ και η αποστολή της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Η Fed παραδέχτηκε ότι περίμενε πάρα πολύ για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Τώρα προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά κάνοντας μεγάλα βήματα επιτοκίου και περνώντας σε περιοριστικό έδαφος. Η Fed πιστεύει ότι θεωρητικά θα πρέπει να είναι δυνατό να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μόνο με μια ελαφρά αύξηση της ανεργίας και αντ' αυτού μια σημαντική μείωση των κενών θέσεων εργασίας, αλλά η πιθανότητα η Fed να μπορέσει να το πετύχει αυτό είναι πολύ μικρή. Το επιτόκιο πολιτικής είναι ένα πολύ αμβλύ εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας και λειτουργεί με σημαντική καθυστέρηση. Επιπλέον, λειτουργεί από την πλευρά της ζήτησης, ενώ η οικονομία βιώνει μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς. Το πιο σημαντικό, η μείωση των κενών θέσεων χωρίς αύξηση της ανεργίας είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα αύξησης της αποτελεσματικότητας του αγώνα. Αυτό απαιτεί ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, όπως κατάρτιση και υποστήριξη αναζήτησης εργασίας. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα είναι έξω από το πεδίο εφαρμογής της Fed και το προνόμιο των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων.

robust_employment_report.jpg

Η χρονική στιγμή της ύφεσης


Έχοντας διαπιστώσει ότι η ύφεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, πρέπει να στραφούμε στο ζήτημα του χρόνου. Το πότε θα χτυπήσει η ύφεση εξαρτάται πραγματικά από το τι θα την προκαλέσει: οι εξωγενείς κλυδωνισμοί της προσφοράς ή η απάντηση της Fed στον πληθωρισμό που προκαλείται από αυτά τα σοκ; Η οικονομία χτυπιέται ήδη από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς που θα μπορούσαν να παρασύρουν την οικονομία ακόμη και χωρίς την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Fed σε περιοριστικά εδάφη. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ήδη να βρίσκονται σε ύφεση. Άλλωστε, η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν -1,5%. Έτσι, εάν η αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αποδειχθεί αρνητική επίσης, είμαστε ήδη σε ύφεση σύμφωνα με τα εγχειρίδια μακροοικονομίας. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πολύ M δεδομένης της ισχυρής κατανάλωσης και επενδύσεων. Επιπλέον, στις ΗΠΑ οι υφέσεις καθορίζονται από τον NBER, ο οποίος τείνει να εστιάζει περισσότερο στην αύξηση της απασχόλησης παρά στο ΑΕΠ. Η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε ισχυρή φέτος. Εν τω μεταξύ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις είναι πιθανό να ωθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση μέχρι τα τέλη του 2022/αρχές 2023. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή για να αναπτυχθεί παρά τους αντίθετους ανέμους από μια ύφεση στην Ευρώπη και μια επιβράδυνση στην Κίνα, η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει μια ύφεση εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος. Έτσι, υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καταφέρουν να αποφύγουν μια ύφεση φέτος, αναμένουμε ότι η Fed θα σπρώξει την οικονομία πάνω από τον γκρεμό το επόμενο έτος. Η Fed αναμένεται να φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους και να αυξήσει το εύρος στόχου πάνω από αυτό στις αρχές του επόμενου έτους. Με τις συνήθεις καθυστερήσεις της νομισματικής πολιτικής, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης