Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος... ξανά στο Ιράκ: Άκαρπες οι πολύμηνες συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης - «Νέα, σημαντική κρίση»

Χάος... ξανά στο Ιράκ: Άκαρπες οι πολύμηνες συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης - «Νέα, σημαντική κρίση»
Αναλυτές περiγράφουν την τρέχουσα πολιτική κρίση ως μία από τις πιο σημαντικές και δυνητικά αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που έχει ζήσει το Ιράκ τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια
Έπειτα από επτά μήνες – εκ του αποτελέσματος άκαρπων – προσπαθειών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι πολιτικές δυνάμες του Ιράκ δείχνουν πλέον να κάνουν βήματα όχι εμπρός αλλά πίσω.
Ο 47χρονος σιίτης κληρικός al Sadr ζήτησε από τους 73 βουλευτές της παράταξής του να παραιτηθούν από τις έδρες που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, η παράταξη του Sadr(Sadrist Movement / al-Tayyār al-Sadri) είχε εξασφαλίσει 73 έδρες σε σύνολο 329 (από 54 που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές του 2018) με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει και ως μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην ιρακινή βουλή.
Αυτοί οι 73 βουλευτές υπέβαλαν, ωστόσο, τις παραιτήσεις τους την περασμένη Κυριακή, μετά την κατάρρευση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από σουνίτες και Κούρδους και την παράταξη του σιίτη Σαντρ.
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέρρευσαν, όπως σημειώνεται, εν μέσω διαφωνιών για το ποιος θα είναι πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα του Ιράκ, ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.
Τη Δευτέρα 13/6, μια ημέρα μετά την παραίτηση των 73, ο Jaafar al-Sadr, εξάδερφος του al Sadr και επί του παρόντος πρέσβης του Ιράκ στο Λονδίνο, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία της χώρας.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο al Sadr είναι ένας Ιρακινός εθνικιστής του οποίου οι δυνάμεις άλλοτε πολεμούσαν τους Αμερικανούς αλλά πλέον θεωρούνται περισσότερο εχθρικές απέναντι στο Ιράν.
Αναλυτές περiγράφουν την τρέχουσα πολιτική κρίση ως μία από τις πιο σημαντικές και δυνητικά αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που έχει ζήσει το Ιράκ τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια.

www.bankingews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης