Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Με τα μέτρα για τον COVID-19 εμποδίζονται οι καταθέτες τραπεζών να διαμαρτυρηθούν

Κίνα: Με τα μέτρα για τον COVID-19 εμποδίζονται οι καταθέτες τραπεζών να διαμαρτυρηθούν
Δικηγόροι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι το καθεστώς έκανε κατάχρηση των εφαρμογών κώδικα υγείας για να τους εμποδίσει να ταξιδέψουν.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τα μέτρα ελέγχου COVID-19 για να εμποδίσει τους καταθέτες των οποίων οι αποταμιεύσεις δεσμεύτηκαν από τις αγροτικές τράπεζες να διαμαρτυρηθούν.
Αρκετοί καταθέτες δήλωσαν ότι ο κωδικός υγείας στην εφαρμογή COVID-19 έγινε κόκκινος μόλις σάρωσαν τους γραμμωτούς κώδικες των χώρων διεξαγωγής στο Ζενγκζού, την επαρχιακή πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν της κεντρικής Κίνας.
Ένας κόκκινος κωδικός υγείας -που υποδηλώνει έναν πιθανό ασθενή της COVID-19- σημαίνει ότι ο φορέας αποκλείεται από την πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, από δημόσιες τουαλέτες μέχρι καταστήματα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, και αντιμετωπίζει υποχρεωτική καραντίνα σε κέντρα απομόνωσης.
Είναι μεταξύ δεκάδων χιλιάδων καταθετών τραπεζών που δίνουν μάχη για να ανακτήσουν τις αποταμιεύσεις τους για περισσότερο από δύο μήνες.
Η κρίση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν τουλάχιστον τέσσερις τράπεζες στην Χενάν πάγωσαν τις αναλήψεις μετρητών, επικαλούμενοι εσωτερικές αναβαθμίσεις του συστήματος.
Αλλά οι πελάτες δήλωσαν ότι ούτε αυτές οι τράπεζες ούτε οι αξιωματούχοι προσέφεραν έκτοτε πληροφορίες σχετικά με το γιατί και για πόσο χρονικό διάστημα, προκαλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες έξω από το γραφείο της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών στη Ζενγκζού τον Μάιο.
Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκαν περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες, γεγονός που έχει αφήσει σε κίνδυνο τις οικονομίες πολλών κατοίκων και τους ασθενείς να μην μπορούν να πληρώσουν για τακτική ιατρική περίθαλψη.
Οι καταθέτες έχουν αποκοπεί από τουλάχιστον 39,7 δισεκατομμύρια γιουάν (5,91 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Sanlian LifeWeek, ένα κρατικό περιοδικό.

Κωδικοί κίνησης βάση χρώματος

Το κινεζικό καθεστώς υιοθέτησε συστήματα κωδικών QR τριών επιπέδων με βάση το χρώμα, τα οποία χρησιμοποιούν δεδομένα και τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για την παρακολούθηση της κίνησης των ανθρώπων στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου του COVID-19.
Οι κάτοικοι πρέπει να παρουσιάζουν έναν πράσινο κωδικό υγείας στα κινητά τηλέφωνα, ενώ σαρώνουν έναν κωδικό χώρου για κάθε μέρος που επισκέπτονται.

Ο Liou Gionk, καταθέτης από την κοντινή επαρχία Χεμπέι, πήγε με το αυτοκίνητο στη Ζενγκζού ελπίζοντας να πάρει πίσω τα χρήματά του στις 12 Ιουνίου.
Αλλά κατέληξε να εγκλωβιστεί σε έναν αυτοκινητόδρομο, καθώς ο κωδικός υγείας του έγινε κόκκινος όταν σάρωσε τον κωδικό του χώρου στην έξοδο.
Ο Liou έφερε έναν πράσινο κωδικό υγείας καθώς και ένα αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR όταν έφυγε από τη γενέτειρά του.
Παρ’ όλα αυτά, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο σπίτι του, καθώς η αστυνομία απείλησε να τον στείλει σε κέντρο καραντίνας αν αρνιόταν.
Η είδηση τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι οι περιορισμοί της COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου.
Δικηγόροι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι το καθεστώς έκανε κατάχρηση των εφαρμογών κώδικα υγείας για να τους εμποδίσει να ταξιδέψουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης