Τελευταία Νέα
Διεθνή

Norges Bank: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από 0,75% - Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 20 χρόνια

Norges Bank: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από 0,75% - Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 20 χρόνια
Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, τη μεγαλύτερη από το 2002

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, τη μεγαλύτερη από το 2002, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα επιδιώκει να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων όψεως στο 1,25% από 0,75%, υπερβαίνοντας τις δικές της προβλέψεις που έκανε τον Μάρτιο για αύξηση στο 1,0%.
«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και τους κινδύνους, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,5% τον Αύγουστο», δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ida Wolden Bache.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης», σημείωσε.
Από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, 14 είχαν προβλέψει ότι η Norges Bank θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έξι είπαν ότι η αύξηση κατά 50 μ.β. στο 1,25% ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Για το υπόλοιπο του 2022, το σχέδιο της Norges Bank είναι να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 bps σε κάθε μία από τις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής της, αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, δήλωσε η Bache σε συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης