Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος του γκρεμού – Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει την ΕΕ στην πλήρη κατάρρευση

Στο χείλος του γκρεμού –  Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία θα  οδηγήσει την ΕΕ στην πλήρη κατάρρευση
Όλα όσα απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας αποτελούν μία μεγάλη αρνητική σελίδα για την Ευρωζώνη, που ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση
Σχετικά Άρθρα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία επιβαρύνει την Ευρωζώνη και θα μπορούσε να την οδηγήσει τελικά στην πλήρη κατάρρευση.
Όλα όσα απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας αποτελούν μία μεγάλη αρνητική σελίδα για την Ευρωζώνη, που ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ο συνδυασμός της καταστροφής πλανάται πάνω από την Ευρώπη και είναι ο εξής: Εκρητικές τιμές ενέργειας, στασιμότητα ανάπτυξης και εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα.
Αυτό είναι εμφανές και στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως παρατηρεί ο εξειδικευμένος ιστότοπος Advancing Time.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,1% τον Μάιο από 7,4% τον Απρίλιο.
Και το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν οφείλεται μόνο στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,4% σε ετήσια βάση από 3,9%.

Δραματικές κινήσεις

Αυτό ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Η χρονική στιγμή μιας τέτοιας κίνησης είναι ζοφερή, καθώς η διένεξη της Ευρώπης με τη Ρωσία έχει φέρει στο προσκήνιο πόσο αδύναμη είναι η Ευρώπη.
Στο παρασκήνιο κρύβεται η μεγάλη πιθανότητα η σύγκρουση στην Ουκρανία να διαρκέσει και η Ρωσία να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι η Μόσχα σκοπεύει να εμποδίσει την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες της, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις κινήσεις της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες.

Ενεργειακή εξάρτηση

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Ρωσία διέκοψε τον εφοδιασμό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και επίσης μείωσε σημαντικά τη ροή μέσω του Nord Stream.
Έτσι έχει διακόψει τον εφοδιασμό στη Γαλλία και μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία κατά περίπου 60%.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 4 φορές τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας αντιμετωπίζουν το τοξικό μείγμα της αύξησης των επιτοκίων την ίδια στιγμή που η οικονομία μετατοπίζεται σε αντίστροφη πορεία.
Η επιλογή μεταξύ του καλπάζοντος πληθωρισμού και της πολιτικής αστάθειας λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης είναι δύσκολη.
Ελπίζοντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde κινείται προς αύξηση των επιτοκίων.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι μικρές κινήσεις θα είναι αρκετές, ειδικά επειδή ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό υποδηλώνει ότι μια νέα εποχή ταχέως αυξανόμενων τιμών σαρώνει τώρα μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού.
Αυτό που πολλοί οικονομολόγοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως ένα παροδικό άλμα στις τιμές, τώρα ενσωματώνεται στην οικονομία.
Ο φόβος είναι ότι μόλις εισρεύσουν υψηλές τιμές ενέργειας στην οικονομία, ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί.

Η κατάσταση επιδεινώνεται

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, απλώς προσθέτουν ένα πρόσθετο στοιχείο στα δεινά της ευρωζώνης.
Δείχνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης κινήθηκε σε έλλειμμα ρεκόρ τον Ιανουάριο από πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας αυξήθηκε απότομα.
Το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης σε αγαθά, η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών, ήταν 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η Ευρωζώνη έχει ήδη υπομείνει πολλά προβλήματα αυτό που δεν χρειάζεται είναι μια άλλη προσφυγική κρίση που προκαλείται αυτή τη φορά από την επισιτιστική ανασφάλεια σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική ή την εμφάνιση ενός χειμώνα με έλλειμμα ενέργειας.
Η ΕΕ εγκατέλειψε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2014 όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και επέκτεινε τον ισολογισμό της σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess δήλωσε στους FT σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν «πολύ επικίνδυνος» για την ευρωπαϊκή και τη γερμανική οικονομία.
Ο Diess είπε ότι η οικονομική ζημιά από τον πόλεμο θα μπορούσε να είναι «πολύ χειρότερη» από την πανδημία.
Η επιβράδυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό παράγει στασιμοπληθωρισμό.
Εάν η οικονομία καταρρεύσει, θα εξαϋλώσει τις αποταμιεύσεις και θα προκαλέσει χρεοκοπία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Δραματικό στοιχείο για την ΕΕ είναι και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΕ στερείται τεχνολογικής και πνευματικής ιδιοκτησίας και υστερεί περισσότερο από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η Γερμανία συνεχίζει να παρακάμπτει την ύφεση αλλά η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν χρόνια μεγάλα επίπεδα ανεργίας.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 80% της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης χρηματοδοτείται από έναν τραπεζικό τομέα που φέρει περισσότερα από 600 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
fred.JPG

Η ποσοτική χαλάρωση

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε από 1 τρισεκ. ευρώ το 2005 σε 8,7 τρισεκ ευρώ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης παραμένει το τεράστιο και προβληματικό νομισματικό και τραπεζικό της σύστημα.
Επειδή πολλές χώρες και οικονομίες μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, όταν μια χώρα αποτυγχάνει να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της στο ύψος που πρέπει ή εκτρέπεται σε δύσκολες στιγμές, γίνεται βάρος στις άλλες που αναγκάζονται να συνδράμουν.
Η ΕΕ εγκατέλειψε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2014 όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)
και επέκτεινε τον ισολογισμό σε επίπεδα ρεκόρ.
03_4.jpg

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τείνουν να κατέχουν περισσότερα από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία σε συνάλλαγμα και καταθέσεις
Επιστρέφοντας στον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια παράλληλα με άλλες κεντρικές τράπεζες.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed είναι τοξικές τόσο για το ευρώ όσο και για το γιεν.
Οι πολίτες τόσο της Ευρώπης όσο και της Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν απώλειες μεγάλου μέρους του πλούτου τους, εάν το ευρώ και το γιεν συνεχίσουν να υποχωρούν.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η ΕΚΤ έχει καταλήξει σε πολλά σχέδια όλα αυτά τα χρόνια για να προσθέσει ρευστότητα σε αυτό το αφερέγγυο σύστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης