Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads - Πώς θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα - Ρευστότητα από τον Βορρά στον Νότο

Το σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads -  Πώς θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα - Ρευστότητα από τον Βορρά στον Νότο
Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, παρουσιάζει το Reuters.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την εξισορρόπηση την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022,  για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από το να μπει εμπόδιο στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε τρεις ομάδες οι χώρες της Ευρωζώνης

Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες - δωρητές, λήπτες και ουδέτερες - με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους (spreads) τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο συζητήσεις με έξι άτομα στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από τους αποκαλούμενους δωρητές, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις ουδέτερες χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, αναφέρουν οι πηγές.

Οι «δωρητές»

Αρχικά, η λίστα ήταν μεγαλύτερη, στη συνέχεια ωστόσο περιορίστηκε.
Η ομάδα δωρητών αποτελείται από περίπου 6 λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες.
Περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επισπεύδει τη διαδικασία για το νέο εργαλείο

Αν και οι αποπληρωμές στα ομόλογα που θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Έτσι, έχει επιταχύνει τις εργασίες που αφορούν το νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όπου χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2022.
Αυτό θα μπορεί να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της, ή από την ίδια την ΕΚΤ μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως συνέβη με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η ΕΚΤ θα μπορεί στη συνέχεια να «τραβήξει» μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων, πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια εάν «παρκάρουν»τα κεφάλαια τους στην κεντρική τράπεζα.

Από 1η Ιουλίου 2022 η πρώτη γραμμή άμυνας για τα ομόλογα - Επανεπένδυση κερδών 1,8 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022 την πρώτη γραμμή άμυνας για την αγορά ομολόγων, έναντι μιας πιθανής κρίσης στην αγορά χρέους, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde την Τετάρτη από το forum στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Πρόκειται για τη στοχευμένη επανεπένδυση κερδών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης