Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Από 1η Ιουλίου 2022 η πρώτη γραμμή άμυνας για τα ομόλογα - Επανεπένδυση κερδών 1,8 τρισ. ευρώ

ΕΚΤ: Από 1η Ιουλίου 2022 η πρώτη γραμμή άμυνας για τα ομόλογα - Επανεπένδυση κερδών 1,8 τρισ. ευρώ
Στοχευμένη επανεπένδυση κερδών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022 την πρώτη γραμμή άμυνας για την αγορά ομολόγων, έναντι μιας πιθανής κρίσης στην αγορά χρέους, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Πρόκειται για τη στοχευμένη επανεπένδυση κερδών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

H προειδοποίηση για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Lagarde δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη.
Η ίδια -απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους- δήλωσε πως βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας».
Τέλος, επεσήμανε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να περιμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε περίπτωση αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας, οι κινήσεις της θα είναι σταδιακές, ωστόσο θα υπάρχει πάντα η επιλογή να δράσει αποφασιστικά αν αυτό κριθεί αναγκαίο.


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης