Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peskov (Ρωσία): Περιμένουμε λύση για το Kaliningrad, αλλά δουλεύουμε και τα χειρότερα σενάρια

Peskov (Ρωσία): Περιμένουμε λύση για το Kaliningrad, αλλά δουλεύουμε και τα χειρότερα σενάρια
Ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Ρωσία αναμένει πως θα υπάρξει μια λύση για το ρωσικό θύλακα του Kaliningrad και τις κυρώσεις που επέβαλε η Λιθουανία διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Περιμένουμε η κατάσταση στο Kaliningrad να διευθετηθεί.
Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο, ακόμα και το να υπάρξει μια περαιτέρω επιδείνωση των γεγονότων.
Για αυτό το λόγο και δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο.
Πέρα από το ότι ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό πως η Ρωσία δεν πρόκειται να στείλει την καθιερωμένη επιστολή συγχαρητηρίων στον Αμερικάνο πρόεδρο για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου, λόγω της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Κλιμάκωση έντασης

Η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό θύλακα του Kaliningrad που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουνίας, είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Λιθουανίας.
Αν και η κυβέρνηση της Λιθουανίας υποστηρίζει πως οι αποφάσεις της ελήφθησαν βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, η Μόσχα τονίζει πως οι κυρώσεις αυτές είναι παράνομες και πως παραβιάζουν τις συνθήκες που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών.
Μάλιστα η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με πολύ σοβαρά αντίποινα τη Λιθουανία, από την οποία ζητά να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της, διαφορετικά οι Λιθουανοί θα νιώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των ρωσικών μέτρων.
Αν και η Μόσχα επισημαίνει πως πολύ σημαντικά αγαθά και εμπορεύματα έχουν σταματήσει να μεταφέρονται στο ρωσικό θύλακα, οι Λιθουανοί υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ένας καθολικός αποκλεισμός στο Kaliningrad.
121212.png
Ένα βήμα πίσω από την ΕΕ;

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, η ΕΕ φαίνεται να είναι πρόθυμη να κάνει ένα βήμα πίσω.
Συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν πρόσφατα πως γίνονται συνομιλίες έτσι ώστε το Kaliningrad να εξαιρεθεί από την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής αφορούν τον χάλυβα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.
Πρόταση πάντως που συναντά ενστάσεις ακόμα και από τη Λιθουανία, η οποία υποστηρίζει πως οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται και να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Καμία επιστολή στις ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου

Ενδεικτικό άλλωστε της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση και τις ΗΠΑ, είναι ότι η Μόσχα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο Joe Biden για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου.
«Αυτήν την χρονιά δεν πρόκειται να στείλουμε καμία επιστολή στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς να αποκαλύψει τους λόγους αυτής της κίνησης, την απέδωσε στην κλιμάκωση της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι θα στείλουμε μια συγχαρητήρια επιστολή»  ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης