Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nord Stream και... Siemens – Η ίδια η Γερμανία μεθοδεύει υπόγεια την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Nord Stream και... Siemens – Η ίδια η Γερμανία μεθοδεύει υπόγεια την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σκοπός της Γερμανίας είναι να επιταχύνει τις εργασίες συντήρησης του Nord Stream, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην οικονομία της

Μπορεί η Δύση να κραυγάζει για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά κάθε χώρα προσπαθεί να περιορίσει τη ζημία που και αυτή υπομένει από την πολιτική αυτή.

Και πρώτη είναι η Γερμανία σε αυτό, καθώς ετοιμάζεται τεχνηέντως να παρακάμψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να επιταχύνει την παράδοση του αεροστρόβιλου για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.
Σκοπός της Γερμανίας είναι να επιταχύνει τις εργασίες συντήρησης του Nord Stream, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην οικονομία της.

Φωνάζει η Ουκρανία

Βέβαια, η Ουκρανία ζήτησε από τον Καναδά να μην παραδώσει στη Ρωσία τον στρόβιλο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.
Αυτό ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.
Σύμφωνα με την Ουκρανία η μεταφορά στη Ρωσία του στροβίλου, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επισκευή στο Μόντρεαλ του Καναδά, θα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις απαγορεύουν τη μεταφορά στην Ρωσίας οποιουδήποτε εξοπλισμού για το φυσικό αέριο».
Εάν εγκριθεί αυτή η απόφαση, αναμφίβολα θα απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους.
Άλλωστε, εάν το κάνουν οι χώρες δεν συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα που αποφασίζουν για κυρώσεις, τότε για τι είδους αλληλεγγύη μπορούμε να μιλήσουμε;».

Πιέζει η Γερμανία να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τον Nord Stream

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος R. Habek κάλεσε τον Καναδά να επιλύσει το ζήτημα της παράδοσης στροβίλου για το Nord Stream πριν από την έναρξη των εργασιών συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου.
Χρειαζόμαστε τον Nord Stream για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Εάν υπάρχει νομικό ζήτημα για τον Καναδά να παραδώσει τον στρόβιλο στην Ρωσσία, η Γερμανία θα ζητήσει να το παραδώσουν στη Γερμανία», επισήμανε ο Habek.
Επιπλέον, ο υπουργός της Γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι ήταν «έτοιμος να είναι ο πρώτος που θα υπερασπιστεί την υιοθέτηση ενός άλλου σκληρού πακέτου κυρώσεων της ΕΕ» κατά της Ρωσίας, αλλά «οι σκληρές κυρώσεις πρέπει να πλήξουν τη Ρωσία» πιο σκληρά από τις οικονομίες των δυτικών χωρών.
Σύμφωνα με τον Habek, εάν ο Καναδάς ικανοποιήσει το αίτημά του, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα με την τουρμπίνα ως δικαιολογία για πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Επισκευή στροβίλου και μείωση χωρητικότητας του Nord Stream

Στις 14 Ιουνίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream λόγω προβλημάτων με τα αντλιοστάσια φυσικού αερίου από τη Siemens μετά από επισκευές και εντοπισμένες τεχνικές δυσλειτουργίες των κινητήρων.
Ένας από τους στρόβιλους, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευή.
Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να επιστρέψει ο επισκευασμένος στρόβιλος στη Γερμανία λόγω των καναδικών κυρώσεων κατά της ρωσικής βιομηχανίας.
Οι καναδικές αρχές ταξινόμησαν τον στρόβιλο ως αντικείμενο διπλής χρήσης και αρνήθηκαν να τον επιστρέψουν μετά από τις επισκευές.
Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του Nord Stream μειώθηκε κατά 40% σε δύο ημέρες.
Από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, ο αγωγός θα είναι κλειστός λόγω συντήρησης.

Σε πανικό η Γερμανία

Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη ακόμα και μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανία πέρασε στο δεύτερο επίπεδο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου, αλλά πιστεύει ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί την διαταραχή χωρίς την ανάγκη παρέμβασης.

Οι εκτιμήσεις της Eurasia Group

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Eurasia Group. Εάν ο εφοδιασμός «δεν επανέλθει μετά τη συντήρηση διότι ο πρόεδρος Putin παίζει παιχνίδια ή θέλει να χτυπήσει την Ευρώπη ενώ πονάει, τότε το σχέδιο για αποθέματα έως το τέλος του καλοκαιριού, απλά δεν θα πετύχει» δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group.
Βασική πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον ενεργειακό τομέα είναι ότι «δεν έχουν καμία ιδέα για το τι θα συμβεί» διότι οι περισσότερες επικοινωνίες με τη Gazprom έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον Gloystein.
Η Eurasia Group εκτιμά όταν εάν ο Putin ενοχηστρώσει μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου πέρα από το προγραμματισμένο τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 -σε αυτό που ο Gloystein περιέγραψε ως σενάριο «μέγιστου οικονομικού πολέμου»- η Γερμανία πιθανότατα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει στο επίπεδο τρία του έκτακτου σχεδίου. Σε αυτή την περίπτωση, η η γερμανική αρχή ενέργειας θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διανείμει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης