Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο πρόεδρος Putin αλλάζει τους «στρατηγούς» του - Τέλος ο Rogozin από επικεφαλής της Roscosmos

Γιατί ο πρόεδρος Putin αλλάζει τους «στρατηγούς» του - Τέλος ο Rogozin από επικεφαλής της Roscosmos
Επικαλούμενη δικές του πηγές ο ιστότοπος Meduza, ισχυρίσθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Rogozin να γίνει ένας από τους επιτρόπους του Κρεμλίνου στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές δημοκρατίες» του Donbass
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου απήλλαξε των καθηκόντων του τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Dmitry Rogozin, τοποθετώντας στην θέση του τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Yuri Borisov, ο οποίος είχε διατελέσει προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Με ξεχωριστό διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος τοποθέτησε στην θέση του Yuri Borisov, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Denis Madurov, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί σε ποια θέση θα τοποθετηθεί ο Rogozin, όπως γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.
Χθες πάντως ο ιστότοπος Medusa έγραψε ότι στο άμεσο διάστημα θα πρέπει να απασχοληθεί στο Κρεμλίνο, ωστόσο ποιο αξίωμα θα αναλάβει είναι κάτι που ακόμη μελετάται.

Rogozin: Who is Who

Ο 65χρονος Yuri Borisov παίρνει την θέση του 58χρονου Dmitry Rogozin για δεύτερη φορά.
Τον Μάιο του 2018 τον είχε αντικαταστήσει παίρνοντας την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.
Πριν αναλάβει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (από το 2012) και προηγουμένως ήταν επικεφαλής της αρμόδιας για την στρατιωτική βιομηχανία κυβερνητικής επιτροπής.
Ο Rogozin είχε γίνει γνωστός για τις σκληρές εκφράσεις του στο Twitter, στην σελίδα που έγινε αργότερα επίσημος λογαριασμός της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) με πιο επίσημες πληροφορίες, ενώ είχε επανειλημμένα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό επιχειρηματία Elon Musk, ο οποίος έχει ξεκινήσει το δικό του διαστημικό πρόγραμμα.

Σκληρή ρητορική, όπως και άλλων Ρώσων ηγετών, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του: στις 12 Απριλίου (όταν τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο Borisov θα έπαιρνε τη θέση του), ο Rogozin έδωσε εντολή στους κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να σταματήσουν να εργάζονται με τον ευρωπαϊκό ESA.
Επικαλούμενη δικές του πηγές ο ιστότοπος Meduza, ισχυρίσθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Rogozin να γίνει ένας από τους επιτρόπους του Κρεμλίνου στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές δημοκρατίες» του Donbass, που αναγνωρίστηκαν με εντολή του Putin πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε αυτή την περίπτωση, θα του ανατεθεί η θέση του προεδρικού συμβούλου ή του αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, την οποία κατέχει σήμερα ο Dmitry Kozak.
Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Sergei Kiryenko, ταξιδεύει πλέον τακτικά στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας.
Ο Kozak μετά τις 24 Φεβρουαρίου έχει παραμερισθεί.
Οι πηγές του Meduza λένε ότι ο Rogozin είναι «υπέρ του προέδρου».
«Ο πρόεδρος τον αγαπάει - και τον αγαπάει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης