Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αμφιλεγόμενο φάρμακο Remdesivir υπεύθυνο για θανάτους που σχετίζονται με τον Covid στα νοσοκομεία

Το αμφιλεγόμενο φάρμακο Remdesivir υπεύθυνο για θανάτους που σχετίζονται με τον Covid στα νοσοκομεία
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, μια επιτροπή ασφαλείας διαπίστωσε ότι η ρεμδεσιβίρη ήταν «το λιγότερο αποτελεσματικό και πιο θανατηφόρο φάρμακο σε αυτή τη δοκιμή», προτού ανασταλεί
Σχετικά Άρθρα

Το αντιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη φαίνεται πως έχει διαδραματίσει αμφιλεγόμενο ρόλο στα πρωτόκολλα θεραπείας για τον COVID-19 που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία, τα οποία πολλές οικογένειες ισχυρίζονται ότι οδήγησαν στο θάνατο των αγαπημένων τους.
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών του φαρμάκου είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Ο Δρ. Bryan Ardis, Διευθύνων Σύμβουλος των Ardis Labs και οικοδεσπότης του The Dr. Ardis Show, είπε ότι είδε τον πεθερό του να πεθαίνει σε ένα νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2020, αφού πέρασε από την ίδια τυπική περίθαλψη και τα γνωστά πρωτόκολλα.
«Ήταν το πιο τραυματικό πράγμα που είχα βιώσει ποτέ σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Ardis στους The Epoch Times.
Μεταξύ των πολλαπλών προβλημάτων με τη θεραπεία του, ο πεθερός του είχε διαγνωστεί λανθασμένα με γρίπη και του χορηγήθηκε ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται βανκομυκίνη, το οποίο, όπως και η ρεμδεσιβίρη, είναι γνωστό ότι προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
«Όχι μόνο δεν είχε γρίπη, αλλά ο γιατρός τον αντιμετώπισε επίσης με ένα τρομακτικά τοξικό αντιβιοτικό τελευταίας λύσης που δεν θεραπεύει τη γρίπη», είπε.

Λιγότερο αποτελεσματικό

Η έρευνα του Ardis τον οδήγησε στα πρωτόκολλα COVID που ορίστηκαν από τον Δρ. Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ο οποίος είχε θεωρήσει το remdesivir ως «ασφαλές και αποτελεσματικό» με βάση μια πειραματική δοκιμή στην Αφρική κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας Έμπολα.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, μια επιτροπή ασφαλείας διαπίστωσε ότι η ρεμδεσιβίρη ήταν «το λιγότερο αποτελεσματικό και πιο θανατηφόρο φάρμακο σε αυτή τη δοκιμή», προτού ανασταλεί, εξήγησε ο Ardis.
«Το 53% των ανθρώπων στους οποίους έδωσαν αυτό το φάρμακο πέθαναν», είπε ο ίδιος.
Ο Ardis είπε ότι σκέφτηκε αν στον Fauci είχαν δοθεί... κακές συμβουλές.
«Φτάνω στο τέλος της μελέτης και… φανταστείτε το σοκ μου όταν είδα ότι στην πραγματικότητα χρηματοδοτήθηκε από το τμήμα του Fauci στο NIAID», είπε ο Ardis. «Θα του είχε δοθεί μια μηνιαία ανασκόπηση για όλα όσα προέκυψαν από εκείνη τη δοκιμή Έμπολα.».
Στη συνέχεια, ο Fauci ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγοράσει όλα τα πειραματικά αποθέματα remdesivir από τη φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που ονομάζεται Gilead, είπε ο Ardis.
Περαιτέρω έρευνα δεν βελτίωσε την ιατρική του γνώμη για το ρεμντεσιβίρη, είπε ο γιατρός αφήνοντάς τον να συμπεράνει ότι η νεφρική ανεπάρκεια που ανέφεραν οι γιατροί ότι προκλήθηκε από τον ιό στην πραγματικότητα προκλήθηκε από το ρεμντεσιβίρη.
«Οι γιατροί δεν είχαν ιδέα ότι είχαν χρησιμοποίησει ένα φάρμακο που είχε τόσο τοξικά αποτελέσματα και αποδείχθηκε ότι ήταν αναποτελεσματικό και πολύ επικίνδυνο», είπε ο Ardis.

Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη ίσως αυξάνει τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών

Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη (remdesivir) αποτελεί μια από τις εγκεκριμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Covid-19 σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που χρειάζονται νοσηλεία.
Σε μια μελέτη από τις ΗΠΑ όμως, που δημοσιεύτηκε στο  ιατρικό περιοδικό JAMA, η αποτελεσματικότητά της αμφισβητείται, όσον αφορά τόσο την επίδρασή της στην επιβίωση (που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί) όσο και την επίδρασή της στη συντόμευση της νοσηλείας.
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι αυτή η αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Veterans Health Administration (VHA) (νοσοκομεία που νοσηλεύουν κυρίως αποστράτους) από 123 νοσοκομεία, και αφορούσε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιβεβαιωμένη Covid-19 από την 1η Μαΐου έως τις 8 Οκτωβρίου 2020.
Έγινε  αντιστοίχιση της βαθμονόμησης της κλινικής κατάστασης των ασθενών που ξεκίνησαν θεραπεία με remdesivir με ασθενείς που δεν είχαν ξεκινήσει θεραπεία με remdesivir την ίδια ημέρα νοσηλείας.
Τα κύρια καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν ο θάνατος εντός 30 ημερών από την έναρξη της θεραπείας με remdesivir (ή η αντίστοιχη ημέρα νοσηλείας για τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας ελέγχου) και χρόνος για μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο.
Η αρχική ομάδα περιελάμβανε 5898 ασθενείς, 2374 (40,3%) από τους οποίους έλαβαν θεραπεία με remdesivir (2238 άνδρες (94,3%)  με μέση ηλικία 67,8  έτη) και 3524 (59,7%) που δεν έλαβε ποτέ θεραπεία με remdesivir (3302 άνδρες (93,7%) με  μέση ηλικία 67  έτη).
Μετά την αντιστοίχιση της βαθμονόμησης της κλινικής κατάστασης, η ανάλυση περιέλαβε 1172 ασθενείς που έλαβαν remdesivir και 1172 μάρτυρες (άτομα στην ομάδα ελέγχου που δεν έλαβαν το φάρμακο).
Οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir και η ομάδα ελέγχου είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά την ηλικία (μέση ηλικία 66,6  έτη έναντι 67,5  έτη), το φύλο (1101 άνδρες (93,9%) και στις δύο ομάδες), τη χρήση δεξαμεθαζόνης ( 559 (47,7%) και στις δυο ομάδες), τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (242 (20,7%) έναντι 234 (19,1%)) και χρήση μηχανικού αερισμού (διασωλήνωση) (69 (5,9%) έναντι 45 (3,8%)).
Η θεραπεία με remdesivir δε συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα στις 30 ημέρες (143 λήπτες remdesivir (12,2%) έναντι 124 στην ομάδα ελέγχου κατέληξαν (10,6%), με λόγο σχετικού κινδύνου 1,06).
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τα άτομα που έλαβαν δεξαμεθαζόνη έναντι αυτών που δεν έλαβαν δεξαμεθαζόνη κατά την έναρξη της θεραπείας με remdesivir.
Όμως, οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την έξοδο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μάρτυρες (6 ημέρες έναντι 3 ημερών) και αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική (P <.001)
Συνεπώς σε αυτή τη μελέτη κοορτής σε νοσηλευόμενους  βετεράνους με Covid-19, στις ΗΠΑ, η θεραπεία με remdesivir δε συσχετίστηκε ούτε με βελτιωμένη επιβίωση αλλά αντίθετα συσχετίστηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Συνεπώς, η τακτική χρήση του remdesivir μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη χρήση νοσοκομειακών κρεβατιών, ενώ δε σχετίζεται με βελτιώσεις στην επιβίωση.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι κλινικοί γιατροί να μην δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς που διαφορετικά πληρούσαν τα κριτήρια για την έξοδο από το νοσοκομείο, έως ότου ολοκληρωθεί η χορήγηση  του remdesivir, καθώς το remdesivir χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης