Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ακρόαση για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών - Κάλεσαν Κουκάκη, δεν κάλεσαν... Ανδρουλάκη

Ευρωκοινοβούλιο: Ακρόαση για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών - Κάλεσαν Κουκάκη, δεν κάλεσαν... Ανδρουλάκη
Η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την επιτροπή Pegasus, η οποία συστάθηκε για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού hacking από τις κυβερνήσεις.
Ωστόσο, το παράξενο είναι ότι ενώ οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον Θανάση Κουκάκη, τον δημοσιογράφο του οποίου το τηλέφωνο φέρεται να δέχθηκε επίθεση με λογισμικό Predator, να παραστεί στην ακρόαση, δεν προσκλήθηκε ο ευρωβουλευτής που επίσης παρακολουθείτο — ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ρόλος του ΕΛΚ

Το επίσης παράξενο είναι ότι ο Hannes Heide, συντονιστής του S&D για την επιτροπή, είπε στο Politico ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης — παραδόξως, με την υποστήριξη των Πρασίνων.
Ο Heide είπε ότι ήταν «παράλογο» για τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν να διερευνήσουν τα γεγονότα στην Ελλάδα «αλλά όχι να καλέσουν έναν από τους κύριους ανθρώπους που επηρεάστηκαν».
Οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση, καθώς θέλουν επίσης να ακούσουν από τους Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα φέρεται να παραβιάστηκαν.
Έτσι, αντί να έχουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση της επόμενης εβδομάδας, οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα έχουν υποκλαπεί (συμπεριλαμβανομένου του Ανδρουλάκη και των Καταλανών αυτονομιστών) «θα προσκληθούν όλοι μαζί σε κάποιο μελλοντικό στάδιο».

Άγνωστοι οι λόγοι της παρακολούθησης

Είναι σχεδόν ένας μήνας από τότε που προέκυψαν οι αποκαλύψεις ότι η ελληνική εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη — και είναι ακόμα ασαφές με ποιον λόγο έγινε η παρακολούθηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ήταν «νόμιμο» αλλά «λάθος», ενώ οι επικριτές λένε ότι αυτό εναπόκειται στους νομοθέτες και τους δικαστές να αποφασίσουν.
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν την ΕΥΠ να συστήσει» την παρακολούθηση και να αποφασίσει εισαγγελέας να την ξεκινήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη και για τον λόγο αυτό δεν υπήρχε βάση να συνεχιστεί, ούτε κάποιος τρίτος να μάθει το περιεχόμενό του», πρόσθεσε ο Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης