Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο πείραμα σε Αργεντινή και Τουρκία - Ποιο επιτόκιο θα νικήσει τον πληθωρισμό του 80%;

Παγκόσμιο πείραμα σε Αργεντινή και Τουρκία - Ποιο επιτόκιο θα νικήσει τον πληθωρισμό του 80%;
Το επιτόκιο στην Αργεντινή διαμορφώθηκε στο 75% ενώ στην Τουρκία είναι στο 14%
Στο 75%, ή κατά 550 μονάδες βάσης αύξηση το επιτόκιό της η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, μια ημέρα αφότου ο πληθωρισμός υπερέβη τις προβλέψεις κοντά στο 80% σε ετήσια βάση.
Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προέρχεται από μία αύξηση 950 μονάδων βάσης τον Αύγουστο, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές που βλάπτουν τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς των Αργεντινών και μειώνουν τη δημοτικότητα της περονιστικής κυβέρνησης.
Ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο είναι επίσης ένα από τα σημεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε μια νέα συμφωνία δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται η χώρα για να εκπληρώσει τις επερχόμενες υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους της.
Το Reuters ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο μια πηγή με γνώση των συζητήσεων, ότι η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής σχεδίαζε να αυξήσει το επιτόκιο στο 75% αυτόν τον μήνα λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Στο πρωτοφανές ποσοστό του 95% εκτιμούν οι οικονομολόγοι ότι θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται από την εκτίναξη των τιμών, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η τελευταία πρόβλεψη για την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή είναι κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα.

Η σύγκριση με την Τουρκία

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συγκρίνουν τις "επιδόσεις" του πληθωρισμού στην Αργεντινή με εκείνες της Τουρκίας, καθώς οι δύο χώρες ακολουθούν ένα διαφορετικό μείγμα νομισματικής πολιτικής.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία έφτασε στο 79,6% τον Ιούλιο, από 78,6% τον Ιούνιο, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 99% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Erdogan πιστός στην ανορθόδοξη πολιτική του, δεν αποδέχεται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και επιμένει στη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού της κεντρικής τράπεζας στο 14%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
Στο μεταξύ, τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά.
Η αύξηση των τιμών αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 85% την περίδιο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα διάγραμμα εύρους προβλέψεων που συνοδεύει την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.
Η πρόβλεψη της τράπεζας δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει τη χρονιά στο 60,4%, μια αναθεώρηση προς τα πάνω σχεδόν 18 ποσοστιαίων μονάδων που βάζει τις τιμές 12 φορές πάνω από τον στόχο.
Αυτή η προοπτική είναι αισιόδοξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις στην αγορά. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο υψηλό του 91% το τρίτο τρίμηνο και θα επιβραδυνθεί στο 69% στο τέλος του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης