Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο πλαφόν στο ρωσικό αέριο επιμένει η ΕΕ παρά το «όχι» των κρατών μελών - Πολιτική συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια

Στο πλαφόν στο ρωσικό αέριο επιμένει η ΕΕ παρά το «όχι» των κρατών μελών - Πολιτική συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια
Παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται μεταξύ των κρατών μελών, η Κομισιόν φαίνεται πως επιμένει για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Τη στιγμή που η Ρωσία έχει δέσει τη θηλιά στον λαιμό της Ευρώπης, καθώς οι ροές φυσικού αερίου γίνονται με το σταγονόμετρο, η Κομισιόν παρουσιάζεται να μην είναι ικανή να καταλήξει σε προτάσεις θα προσφέρουν πραγματικά λύση στο πρόβλημα.
«Η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που να έχει συνολικά ευρεία στήριξη» δήλωσε η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ, Kadri Simson, επιμένοντας παράλληλα στο σενάριο του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, κάτι που έχουν ήδη απορρίψει τα κράτη μέλη.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο αγωγός Nord Stream έχει υποστεί τεράστια ζημιά λόγω ρωγμών (κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το πότε και εάν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν), τη στιγμή που η Gazprom απειλεί και με φρένο στον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω Ουκρανίας, η Κομισιόν ακόμα αναζητά... λύση. Ωστόσο, ο χρόνος έχει να αρχίσει να μετρά αντίστροφα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς οι πληθωρισμοί βρίσκονται στα ύψη και ο χειμώνα πλησιάζει.

Πολιτική συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια

Πάντως, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία.
Τα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα από την αγορά από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και
  • Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Η... επιμονή της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη Ρωσία και τους έμπιστους προμηθευτές φυσικού» δήλωσε η Simson προσεχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για να συμπληρώσει «πρέπει να προσφέρουμε ένα πλαφόν για όλο το ρωσικό αέριο».
Όπως εξήγησε, η πρόταση της Επιτροπής είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου, ώστε η Ρωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει η ΕΕ να διαπραγματευτεί με άλλους προμηθευτές χαμηλότερες τιμές.
Η Simson είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή σήμερα (30/9/2022) δεν παρουσιάζει πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι διότι υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναζητά έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη. Παράλληλα, τόνισε ότι ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου απαιτεί μείωση της ζήτησης της ενέργειας.
Επίσης, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βάλει ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο ώστε να μην οδηγηθούμε σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Σκρέκας: Ανάγκη για τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις από την Ευρώπη

Την ανάγκη για τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις από την Ευρώπη υπογράμμισε προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Ενέγειας, ο Κώστας Σκρέκας.
«Το σημερινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο von der Leyen, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη - μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις.
Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα είναι πιθανά» λέει η Τσεχία

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας περιμένουν από την ΕΕ να προχωρήσει με συμπαγείς προτάσεις για το πώς θα καταπολεμηθούν οι παρούσες εξαιρετικά υψηλές τιμές στην ενέργεια», τόνισε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Jozef Síkela, (η Τσεχία έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο). Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι σήμερα στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι «τα πάντα είναι πιθανά».
Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει «από την Κομισιόν να έρθει με πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν, ειδικά για το πώς θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου».
«Σήμερα μπορούμε να "παραδώσουμε" αποτελέσματα. Έχουμε τρία σημαντικά πράγματα να αποφασίσουμε, τρία μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι: το πρώτο είναι η μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο το οποίο μπορεί αμέσως να μειώσει τις τιμές», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο Τσέχος υπουργός, το δεύτερο μέτρο είναι το πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας φθηνών τεχνολογιών, όπως η πυρηνική ενέργεια ή οι ανανεώσιμες πηγές, και τρίτο είναι μία εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται στα κέρδη των παραγωγών ορυκτών καυσίμων.
Τόνισε ότι «αυτό είναι το πρώτο κομμάτι του παζλ», συμπληρώνοντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται τώρα βοήθεια».
«Είμαι σίγουρος ότι όλοι υπουργοί το αντιλαμβάνονται και θα μπορέσουμε σήμερα να έχουμε μία πολιτική συμφωνία και να εφαρμόσουμε τα μέτρα το συντομότερο», υπογράμμισε.
Ο Sikela σημείωσε ότι ο αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος μεταξύ του πολιτισμένου και του μη πολιτισμένου κόσμου, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο των δημοκρατικών αξιών.

Κοινές αγορές αερίου από την ΕΕ ζητά η Αυστρία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας, Leonore Gewessle, δήλωσε ότι «δεν έχουμε δει πρόταση για όριο τιμής στο αέριου που να εγγυάται την προμήθεια» και ζήτησε κοινές αγορές.
«Οι κοινές αγορές αερίου από χώρες της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των τιμών» τόνισε.
Τέλος, υποστήριξε πως η ασφάλεια του εφοδιασμού πρέπει να έχει κορυφαία προτεραιότητα στις συζητήσεις για το πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Απογοήτευση στην Ισπανία

Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός υπουργός Ενέργειας, Álvaro Nadal, τόνισε υπογράμμισε πως «η Ισπανία είναι απογοητευμένη από τις νέες προτάσεις της Κομισιόν».

Σουηδία: «Αποτέλεσμα κρατικής ενέργειας οι διαρροές»

Οι διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 της Gazprom είναι πιθανότατα αποτελέσματα ενέργειας ενός κράτους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας, Khashayar Farmanbar, προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.
«Είναι πολύ πιθανό ότι έγινε σκοπίμως και όχι από ατύχημα και είναι απίθανο να έγινε από οποιονδήποτε άλλον εκτός ενός κράτους χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό νωρίτερα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Ενέργειας.
«Και αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί υπό το πρίσμα της παρούσας κατάστασης ασφαλείας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο