Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξι χρόνια μετά το Brexit, η Βρετανία ακόμα παλινωδεί

Έξι χρόνια μετά το Brexit, η Βρετανία ακόμα παλινωδεί
Ο μίνι προϋπολογισμός της Liz Truss είναι ο τελευταίος σε μια σειρά "επιθέσεων" των Συντηρητικών κατά της "οικονομικής ορθοδοξίας".
Καθώς η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss και ο καγκελάριος της, Kwasi Kwarteng, κυνηγούν έναν επικρινόμενο και αντιδημοφιλή μίνι προϋπολογισμό, οι κριτικοί βλέπουν τάση στην κορυφή του Κόμματος των Τόρις να αγνοούν τους ειδικούς.
Ήδη το "ζευγάρι" μετράει το πολιτικό κόστος. Με την πτώση της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις, αναγκάστηκαν σε μια ταπεινωτική άνοδο σε σχέση με ένα από τα βασικά μέτρα του προϋπολογισμού, την παραμονή του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.
«Είναι μια πολύ παρόμοια νοοτροπία με το Brexit, η οποία στηρίζεται στην πεποίθηση ότι θα μπορούσαμε να τα πάμε πολύ καλύτερα αν ακολουθούσαμε μόνο αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία είναι τρομερά απλή, [και] που αγνοεί τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική πραγματικότητα», δήλωσε ο David Gauke, πρώην συντηρητικός υπουργός Οικονομικών.
Η Truss ανέφερε τον όρο «Φόβος του Έργου» στον αντίπαλό της Rishi Sunak στην "κούρσα" για την ηγεσία των Τόρις φέτος το καλοκαίρι - επαναλαμβάνοντας μια φράση που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του Brexit για να απορρίψουν τις καταστροφικές προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Sunak ήταν από τους πιο απαισιόδοξους προγνωστικούς σχετικά με το τι θα σημαίνουν στην πράξη τα οικονομικά σχέδια της Truss. Προειδοποίησε ότι μια αναταραχή μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών σε συνδυασμό με μια τεράστια επέκταση του δανεισμού θα ανέβαζε τα επιτόκια και θα τρόμαζε τις αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει την κατάρρευση των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Το χάος ώθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκδώσει μια δήλωση επικρίνοντας ευθέως τον προϋπολογισμό Truss/Kwarteng. Αναμφισβήτητα, οι σύμμαχοι της Truss απάντησαν με μια επίθεση στο ίδιο το ΔΝΤ.

Ισχυροί θεσμοί

Οι επικριτές της Truss και του Kwarteng πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει μεγάλο μέρος της αναταραχής ακούγοντας τις αντισταθμιστικές φωνές.
Εν όψει του μικρο-προϋπολογισμού, η κυβέρνηση απέρριψε μια προσφορά από τον ανεξάρτητο δημοσιονομικό επόπτη του Ηνωμένου Βασιλείου, το Office for Budget Responsibility, να θέσει τον κανόνα στα σχέδιά του.
Τα στελέχη του κόμματος που επικρίνουν την πρωθυπουργό τονίζουν ότι η Margaret Thatcher, το πολιτικό είδωλο της Truss, ήταν επίσης ριζοσπαστική - αλλά δεσμευόταν από έναν ουσιαστικά συντηρητικό σεβασμό για τους θεσμούς, οι οποίοι πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη.
«Μέρος αυτού που οικοδομεί εμπιστοσύνη σε μια χώρα και μια οικονομία είναι οι ισχυροί θεσμοί», είπε ο Gauke. «Και αν σκεφτείτε το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Αγγλίας και το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού, καθένα από αυτά έχει υπονομευθεί από την κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ιδιαίτερα από αυτή τη νέα διοίκηση».
«Δεν είναι ριζοσπάστης, είναι επαναστάτρια», είπε ένας πρώην κυβερνητικός βοηθός που συνεργάστηκε με την Truss.
H πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή της θα μπορούσε να είχε «στρώσει καλύτερα το έδαφος» για το πρόγραμμα μείωσης των φόρων του Kwarteng, αλλά επέμεινε ότι ήταν «σίγουρη» ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.
Αργότερα, ο Kwarteng είχε καταρρίψει το πιο τοξικό πολιτικά μέτρο του προϋπολογισμού - μια φορολογική μείωση για αυτούς με το υψηλότερο εισόδημα στη Βρετανία.

Πυρετώδης σχολιασμός

Εκείνοι που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό της Truss υποστηρίζουν ότι η προθυμία της να αντιμετωπίσει το status quo έχει καθυστερήσει πολύ.
Ο Morgan Schondelmeier, διευθυντής επιχειρήσεων στο φιλελεύθερο Adam Smith Institute - οι πολιτικές του οποίου βοήθησαν στη διαμόρφωση του μανιφέστου Truss - είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών τείνει να επικεντρώνεται στο «στατικό κόστος» των φορολογικών περικοπών και όχι στα πιθανά οφέλη τους.
Ο David Jones, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου των Τόρις και ορκισμένος υποστηρικτής της Truss, είπε ότι ήταν «πολύ σαφές ότι η σταθερή στάση δεν ήταν ποτέ επιλογή». Και πρόσθεσε: «Ο λόγος που υποστήριξα τη Liz Truss ήταν επειδή αναγνώρισε ότι έπρεπε να ακολουθήσουμε μια ριζική προσέγγιση για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη».
Συμφώνησε ότι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ της προσέγγισης της τρέχουσας κυβέρνησης και των συνθηκών της ψηφοφορίας για το Brexit. Οι προβλέψεις για άμεση ύφεση και μαζική ανεργία ως αποτέλεσμα του Brexit δεν επαληθεύτηκαν, επεσήμανε ο Jones.
Στο μεταξύ, η Truss έχει τις επόμενες τρεις ημέρες του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ για να προσπαθήσει να συσπειρώσει το υπόλοιπο κόμμα της πίσω της - ή τουλάχιστον να το εμποδίσει να καταρρεύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης