Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ - «Πεισματάρης» ο πληθωρισμός

Το ΔΝΤ υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ - «Πεισματάρης» ο πληθωρισμός
Η Federal Reserve θα πρέπει να «παραμείνει στην πορεία της», διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της
Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ πεισματάρης» και η Federal Reserve θα πρέπει να «παραμείνει στην πορεία της» και να συσφίξειι τη νομισματική πολιτική, διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της, δήλωσε η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια φέτος πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο πληθωρισμός ήταν ακόμη υψηλότερος και τόσο εδραιωμένος στην καθημερινή ζωή στην Αμερική που χρειάστηκε να διπλασιαστεί το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού - και το ποσοστό ανεργίας, πριν υποχωρήσουν τελικά οι πιέσεις στις τιμές.
«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πολύ πεισματάρης», ανέφερε ο Gopinath για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Αν η Fed σηματοδοτούσε σε ένα τέτοιο περιβάλλον ότι δεν σφίγγει πλέον τη νομισματική πολιτική όπως σχεδιάστηκε, αυτό θα συνεπαγόταν μεγάλη απώλεια αξιοπιστίας», είπε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στα γερμανικά.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμείνουν στην πορεία ενόψει των οικονομικών δεδομένων».

Αποδυνάμωση στην Ευρώπη

Αναφερόμενη στην Ευρώπη, είπε: «Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα αποδυναμωθεί σημαντικά, αναμένουμε μόνο 0,5% το επόμενο έτος».
Ωστόσο, είπε ότι θα ήταν σωστό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αυστηροποιήσει το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης