Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για τις κυρώσεις στη Ρωσία – Τι τους κρατά ενωμένους…

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για τις κυρώσεις στη Ρωσία – Τι τους κρατά ενωμένους…
Δεν είναι έτοιμοι να χάσουν εισαγωγές διαμαντιών, πυρηνικών καυσίμων και πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Στην περίεργη και όχι ιδιαίτερα ενωτική στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι κάθε φορά που συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κυρώσεις στη Ρωσία αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επισημαίνει πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι έτοιμα να χάσουν εισαγωγές προϊόντων και αγαθών που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Βέλγιο όταν συμφωνεί στους νέους περιορισμούς και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προστατεύει την εισαγωγή διαμαντιών από τη Ρωσία, η Ελλάδα προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες εξακολουθούν να εισάγουν ρωσικό πυρηνικό καύσιμο.

Το τίμημα της συναίνεσης

«Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το τίμημα της συναίνεσης που διατηρεί ενωμένη αυτή τη συμμαχία» αναφέρει ο Jacob Kierkegaard, από το αμερικανικό think tank, German Marshall Fund.
«Θα επιθυμούσαμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα, από τα διαμάντια μέχρι άλλα συμφέροντα, αλλά κατά τη γνώμη μου, εάν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να τους έχουμε όλους μαζί, ας είναι έτσι» υποστηρίζει ο Kierkegaard.

Ο τζίρος

Σύμφωνα με τους New York Times, ο τζίρος του εμπορίου όσον αφορά τα ρωσικά διαμάντια εκτιμάται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εισαγωγές ουρανίου στα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Οκτώ πακέτα κυρώσεων

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει και επιβάλλει 8 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Το όγδοο πακέτο επιβλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου απόρροια της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών των Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia.
Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα νομικό πλαίσιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου καθώς και περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες εκείνες που έχουν επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης