Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Στήριξη για δεκαετίες στην Ουκρανία - Ετοιμάζουμε το Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα

Scholz: Στήριξη για δεκαετίες στην Ουκρανία - Ετοιμάζουμε το Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα
Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Ουκρανίας είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Δύση σκοπεύει να στηρίζει την Ουκρανία για δεκαετίες διατύπωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz υποστηρίζοντας πως στην ατζέντα είναι να δημιουργηθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» του 21ου αιώνα.
Μιλώντας στη διάσκεψη του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Scholz υπογράμμισε πως «τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Ουκρανίας και πώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί».
«Είμαστε εδώ σήμερα για να εξετάσουμε πώς να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες» είπε ο Scholz, υποστηρίζοντας πως δεν είναι απλά μια διάσκεψη χορηγών αλλά κάτι πιο ουσιαστικό.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ

«Δεν είναι παρά η δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για τον 21ο αιώνα.
Ένα καθήκον για τις γενιές που πρέπει να ξεκινήσει τώρα» υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος χαρακτήρισε «σωστή γεωπολιτική απόφαση» τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο.
Επιπλέον, ο Scholz διαβεβαίωσε ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, αναφέροντας πως η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας συστημάτων αεράμυνας.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ξεπερνά κατά πολύ τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι το ανεβάζουν ακόμα και πάνω από 600 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα της G20

Ο Scholz εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το θέμα της αποκατάστασης της Ουκρανίας θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.
Στη διάσκεψη μίλησε και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία.
Όπως είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, η Ρωσία στοχεύει σε μη στρατιωτικές υποδομές και συγκεκριμένα στην ενέργεια, υποδομές που επηρεάζουν τη ζωή των αμάχων και που πρόκειται να κάνουν τη ζωή τους αφόρητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Δουλεύουμε μαζί με την Ουκρανία για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών παρέχοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως έκτακτη βοήθεια.
Επιπλέον, δώσαμε 400 γεννήτριες ενέργειας και δεν σταματάμε εδώ» είπε η von der Leyen.
«Αν kai ποτέ δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις θυσίες που κάνουν κάθε ημέρα οι Ουκρανοί, μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό τους και να τους δώσουμε ότι έχουν ανάγκη για την ανακούφιση, την άμεση αποκατάσταση και ανοικοδόμηση» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Zelensky: Ούτε σεντ…

Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα σεντ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σε σχετική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Στην τοποθέτηση του ο Zelensky υποστήριξε ότι πάνω από το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας έχει καταστραφεί από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας που έγιναν, όπως είπε, από πυραύλους και drones του Ιράν, ενώ επισήμανε πως αν και η Ουκρανία έχει τεράστια ανάγκη από κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της, το Κίεβο δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν υποσχεθεί η Κομισιόν και η Παγκόσμια Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης