Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αποκαλύπτει δημοσιονομικό σχέδιο 200 δισ.δολαρίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ιαπωνία: Αποκαλύπτει δημοσιονομικό σχέδιο 200 δισ.δολαρίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο πρωθυπουργός Kishida έχει δεχθεί πιέσεις να λάβει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλότερου κόστους διαβίωσης εν μέσω μιας απότομης πτώσης στα ποσοστά αποδοχής του από το κοινό.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε την Παρασκευή 28/10 πως θα ρίξει στην αγορά 29,1 τρισεκατομμύρια γιεν (197 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νέες δαπάνες για να μειώσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στους καταναλωτές, κάτι που η Ιαπωνία δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες.
Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida παρουσίασε το πακέτο τόνωσης, το οποίο περιλαμβάνει επιδοτούμενους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και κουπόνια για εγκύους, λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kuroda απέκλεισε οποιαδήποτε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. παρά την υψηλότερη αποτύπωση του ΔΤΚ του Τόκιο από το 1989 - και αύξησε για άλλη μια φορά το ποσό του QE που θα έπρεπε να κάνει η BOJ για να αποτρέψει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και να υποσχεθεί ότι "δεν σκέφτεται καθόλου να σταματήσει την πολιτική για να τονώσει τις τιμές", στέλνοντας έτσι το το γιεν πέφτει για άλλη μια φορά
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δαπάνες - οι οποίες εκτός από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση είναι συνολικά 490 δισεκατομμύρια. Αντίθετα, αυτό που θα συμβεί είναι ότι το τεράστιο κίνητρο - το οποίο θα ήταν ισοδύναμο με σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ - θα ωθήσει μόνο τις τιμές υψηλότερα, και δεδομένου ότι η BOJ θα πρέπει να τα κερδίσει όλα, η BOJ ουσιαστικά τυπώνει χρήματα για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό επιπτώσεις της εκτύπωσης χρημάτων!
Ενώ ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού της Ιαπωνίας (και υπενθυμίζουμε ότι η Ιαπωνία έχει καταλήξει σε περίπου 10 διαφορετικές μετρήσεις ΔΤΚ για να πείσει τους ανθρώπους ότι η νομισματική της πολιτική όντως λειτουργεί), είναι στο 3% τον Σεπτέμβριο, την ίδια ώρα είναι πολύ χαμηλότερο από τις αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Kishida έχει δεχθεί πιέσεις να λάβει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλότερου κόστους διαβίωσης εν μέσω μιας απότομης πτώσης στα ποσοστά αποδοχής του από το κοινό.
Άλλωστε, η Ιαπωνία έζησε υπό αποπληθωρισμό τα τελευταία 30 χρόνια και δεν έχει συνηθίσει σε καμία αύξηση των τιμών.

Το ιστορικό των παρεμβάσεων

Εν μέσω αυτής της τρέλας, οι ιαπωνικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις για να στηρίξουν το γιεν, το οποίο έχει πέσει στα χαμηλά 32 ετών λόγω του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ της υπερ-dovish πολιτικής της BoJ και αυστηροποίησης από τις περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Πράγματι, ενώ η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, η BoJ διατήρησε τα επιτόκια μιας νύχτας σε αναμονή στο -0,1 τοις εκατό και συνέχισε να περιορίζει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο μηδέν περίπου.

Πιο συχνή αγορά ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη συχνότητα των αγορών ομολόγων της τον Νοέμβριο για να υπερασπιστεί τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, παρόλο που η πολιτική της καταστολής των μακροπρόθεσμων επιτοκίων ποσοστά έχει αποτελεσματική.
Φυσικά, η οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της BOJ.
Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα έχει κολλήσει στη λειτουργία νομισματοκοπίας του ελλείμματος - μια βασική αρχή του MMT
Οι FT αναφέρουν ότι ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να δεχτεί αυξανόμενη πολιτική πίεση καθώς η κυβέρνηση στρέφει την εστίασή της στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης