Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύμνοι του ιδρυτή της Wagner για τον... Ζelensky

Ύμνοι του ιδρυτή της Wagner για τον... Ζelensky
Ο ιδρυτής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης και εξ απορρήτων του Putin επαινεί τον «ισχυρό ηγέτη» της Ουκρανίας

Ο έμπιστος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και ιδρυτής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Jevgeni Prigozin επαίνεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη ισχυρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμάται.
«Αν και είναι ο πρόεδρος μιας χώρας εχθρικής προς τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, ο Ζελένσκι είναι ένας ισχυρός, πραγματιστής και ωραίος τύπος, με αυτοπεποίθηση», είπε ο Prigozin σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Vkontatke από την υπηρεσία Τύπου της εταιρείας του Concord.
«Μην τον υποτιμάτε», είπε ο Prigozin σε δεύτερη δήλωσή του, αφού ρωτήθηκε γιατί επαινεί έναν άνθρωπο που έχει επικρίνει και υποτιμήσει η Μόσχα, ενώ του έχει επιτεθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019.
Η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανοβάγια σημείωσε ότι είναι ενδιαφέρον ότι ο Πριγκόζιν εξέφραζε μια άποψη που απέχει πολύ από αυτή τουPutin, και την οποία μπορεί να μην τολμούσαν να εκφράσουν άλλοι στην άρχουσα ελίτ της Ρωσίας.
«Ο Prigozin τόλμησε.
Πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και ότι αυτό δεν θα εξοργίσει τον Putin», είπε.
Ο ιδρυτής της Wagner έχει κάνει σειρά δημόσιες παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μαζί με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ γελοιοποιούν τις επιδόσεις Ρώσων στρατηγών στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι είναι ο ιδρυτής της Wagner, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης που έχει αναπτυχθεί για να πολεμήσει στη Συρία, σε χώρες της Αφρικής και την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Prigozin για τον ρόλο του στην Wagner.
Η Στανοβάγια υποστήριξε ότι ο Prigozin δεν εποφθαλμιά επίσημο ρόλο εξουσίας.
«Νομίζω ότι γι' αυτόν είναι περισσότερο ένα "επιχειρηματικό σχέδιο" που χρειάζεται να "πουλήσει" στον Putin για να έχει πιο στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο», είπε.
«Θα απέφευγε οποιαδήποτε πραγματική επίσημη ευθύνη, είναι πιο βολικό να παραμένει κάπου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του κράτους και ενός ανεπίσημου στάτους».
Τα σχόλια του Prigozin για τον Ζelensky έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπώσει για τον Ουκρανό πρόεδρο ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.
Μια μέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να εκδιώξουν τον Ζελένσκι από το αξίωμα, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπίσεις στρατηγούς παρά τη «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί» που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.
Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν προωθήσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ο Ζελένσκι είναι τοξικομανής. «Λέει πολλά. Εξαρτάται από το τι πίνει ή τι καπνίζει», είχε πει για τον Ουκρανό πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov σε συνέντευξή του.
Στη Δύση και στην Ουκρανία ο Ζelensky έχει επαινεθεί για τον ηγετικό του ρόλο στον πόλεμο, εκφωνώντας ομιλίες μέσω διαδικτύου σε κοινοβούλια όλου του κόσμου για να συγκεντρώσει υποστήριξη προς το Κίεβο.
Ερωτηθείς γιατί επαινεί τονΖelensky, ο Prigozin απάντησε:
«Για να γίνεις πιο δυνατός, για να κερδίσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεις τον αντίπαλό σου με σεβασμό. Μην τον υποτιμάς. Πάντα να ψάχνεις ελαττώματα στον εαυτό σου και να βλέπεις τι είναι καλό και σημαντικό στην εμπειρία του εχθρό, από το οποίο μπορείς να μάθεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης