Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναι Zelensky σε διαπραγματεύσεις με Ρωσία για την ουκρανική κρίση - Τι όρους βάζει - Η απάντηση της Μόσχας

Ναι Zelensky σε διαπραγματεύσεις με Ρωσία για την ουκρανική κρίση - Τι όρους βάζει - Η απάντηση της Μόσχας
Διαπραγματεύσεις με Putin, σημαίνει παράδοση τόνισε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ναι σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αρκεί αυτές να είναι «γνήσιες», λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τη Δύση προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά έτσι ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση.
Ο Zelensky επισημαίνει πως όταν αναφέρεται σε «γνήσιες» διαπραγματεύσεις, εννοεί ότι αυτές θα φέρουν την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας, την αποζημίωση της χώρας του για τις ρωσικές επιθέσεις αλλά και την τιμωρία αυτών που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Να εξαναγκαστεί η Ρωσία

Λίγο πριν την ομιλία του στη διάσκεψη του Cop27 για το κλίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως «όποιος είναι σοβαρός σχετικά με την κλιματική ατζέντα, θα έπρεπε να είναι σοβαρός και για την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η ρωσική επίθεση, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε αυθεντικές ειρηνικές διαπραγματεύσεις».
Όπως είπε ο Zelensky, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προτείνει τέτοιου είδους συνομιλίες, αλλά «πάντα λαμβάναμε παράλογες ρωσικές απαντήσεις, με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς ή εκβιασμούς» είπε ο Zelensky.
«Για ακόμα μια φορά λέμε: αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, σεβασμό στον Χάρτη του ΟΗΕ, αποζημίωση για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου, τιμωρία για κάθε εγκληματία πολέμου και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.
Πρόκειται για απολύτως κατανοητές προϋποθέσεις» υποστήριξε ο Zelensky.
Υπενθυμίζεται πως μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Zelensky πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο καθιστούσε σαφές πως δεν επρόκειτο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο πρόεδρος παραμένει ο Vladimir Putin.

Συνομιλία με τον Putin σημαίνει παράδοση

«Διαπραγμάτευση με τον Putin σημαίνει παράδοση.
Και αυτό το δώρο δεν θα του το δώσουμε ποτέ» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica o Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
«Η Ρωσία απαιτούσε από την Ουκρανία να της παραδώσει εδάφη ως προϋπόθεση για συνομιλίες, κάτι που της κατέστησε αδύνατες.
Η κοινωνία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.
Ο ρωσικός στρατός θα φύγει από το ουκρανικό έδαφος και τότε ο διάλογος θα αρχίσει» υποστήριξε ο Podolyak.
Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως είναι ανοιχτό στο διάλογο, τον οποίο δεν θέλει το Κίεβο, αναφέροντας πάντως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτεί για εδάφη που έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.

Ρωσία: Δεν έχουμε θέσει προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις από την πλευρά μας, εκτός από την κύρια προϋπόθεση να δείξει η Ουκρανία καλή θέληση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Andrey Rudenko, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης