Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις δηλώνει η Ρωσία - Κατηγορεί για ασάφεια το Κίεβο - Να συνδράμουν οι ΗΠΑ

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις δηλώνει η Ρωσία - Κατηγορεί για ασάφεια το Κίεβο - Να συνδράμουν οι ΗΠΑ
Γνωστοί οι στόχοι και οι όροι της Ρωσία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είπε ο Peskov
Σχετικά Άρθρα

Να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάλεσε τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος αν και κατηγόρησε το Κίεβο ότι είναι «ασταθές», υποστήριξε πως είναι γνωστοί οι όροι και οι στόχοι της Ρωσίας για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Peskov υποστήριξε πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι σταθερή στις απόψεις για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχει αλλάξει αρκετές φορές της θέση της για το εάν επιθυμεί ή όχι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
«Δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στο Κίεβο» υπογράμμισε ο Peskov, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση Zelensky να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν το επιθυμεί.

Γνωστές οι θέσεις μας

Όπως είπε ο Peskov, οι στόχοι της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα είναι γνωστοί.
«Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν είτε μέσω της διπλωματίας είτε μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά έχει μεταφέρει τους όρους της στην Ουκρανία ήδη από τις συνομιλίες του περασμένου Μαρτίου.
«Οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά τους όρους μας» υπογράμμισε ο Peskov, επαναλαμβάνοντας πως στις συνομιλίες που είχαν τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Peskov, το Κίεβο είναι αυτό που έχει «περάσει» νόμο βάσει του οποίου προβλέπεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο πρόεδρος παραμένει ο Putin.

Οι 10 όροι του Zelensky

Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας, αναφέροντας πως έχει ήδη προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο.
«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη.
Ειρήνη για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Και υπάρχει μια δέσμη λύσεων που μπορεί να εφαρμοστεί και να εγγυηθεί εν τοις πράγμασι την ειρήνη» υποστήριξε ο Zelensky, αναφέροντας πως τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθούν οι πιέσεις για ειρήνη μετά την ήττα της Ρωσίας στην Kherson.
Μάλιστα υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να ανασυνταχθεί, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της και εξέφρασε την άρνηση του Κιέβου σε μια νέα συμφωνία τύπου Μινσκ 3.

Η «ουκρανική φόρμουλα» για την ειρήνη, περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ασφάλεια με τα πυρηνικά
  2. Επισιτιστική ασφάλεια
  3. Ενεργειακή ασφάλεια
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων
  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών
  7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης
  8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος
  9. Αποτροπή κλιμάκωσης
  10. Καθορισμός του τέλος του πολέμου

Το απέρριψε το Κρεμλίνο

Στο σχέδιο αυτό είχε απαντήσει άμεσα το Κρεμλίνο, αναφέροντας πως η πρόταση αυτή του Zelensky και η τοποθέτηση του ότι δεν θα υπάρξει μια συμφωνία «Μινσκ 3» αποδεικνύουν πως το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Όπως είχε αναφέρει ο Peskov, το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
εάν οι δηλώσεις αυτές δείχνουν την απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί ο Peskov απάντησε: «απολύτως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης