Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook: Απολύσεις δεκάδων υπαλλήλων που έλαβαν χιλιάδες δολάρια δωροδοκιών για να κλέψουν λογαριασμούς - Το σύστημα... «Oops»

Facebook: Απολύσεις δεκάδων υπαλλήλων που έλαβαν χιλιάδες δολάρια δωροδοκιών για να κλέψουν λογαριασμούς - Το σύστημα... «Oops»
Οι κλεμμένοι λογαριασμοί Facebook και Instagram μπορούν να πωληθούν για δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε άλλα διαδικτυακά φόρουμ
Σχετικά Άρθρα

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, έχει απολύσει ή έχει επιβάλει πειθαρχεία σε πάνω από δεκάδες υπαλλήλους και εργολάβους από τον περασμένο χρόνο που έχουν κατηγορηθεί για αθέμιτη πειρατεία λογαριασμών χρηστών - σε ορισμένες περιπτώσεις για δωροδοκίες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι ύποπτοι δέχτηκαν χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκίες από εξωτερικούς χάκερ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μερικοί από αυτούς που απολύθηκαν ήταν εργολάβοι που εργάζονταν ως... φύλακες σε εγκαταστάσεις Meta και είχαν πρόσβαση στον εσωτερικό μηχανισμό του Facebook για τους υπαλλήλους για να βοηθήσουν τους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με τα έγγραφα και άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει η WSJ.

Τι είναι το σύστημα OOPS

Ο μηχανισμός, γνωστός εσωτερικά ως "Oops", δημιουργήθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της εταιρείας για να βοηθήσει τους χρήστες που είτε ξέχασαν τους κωδικούς πρόσβασης ή τα email τους, είτε είχαν πάρει τους λογαριασμούς τους από χάκερ.
«Τα άτομα που πωλούν δόλιες υπηρεσίες στοχεύουν πάντα διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, και προσαρμόζουν τις τακτικές τους ως απάντηση στις μεθόδους ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ολόκληρο τον κλάδο», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meta, Andy Stone, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την δράση κατά όσων εμπλέκονται σε τέτοιου είδους προγράμματα».
Ο ανάδοχος της Meta, Allied Universal, δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις αναφορές για παραβιάσεις των πολιτικών συμπεριφοράς».
Όταν οι χρήστες κλειδώνονται έξω από τους λογαριασμούς τους, υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για να προσπαθήσουν να τον ανακτήσουν - συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας επικοινωνίας με το Meta μέσω τηλεφώνου ή email, κάτι που είναι συνήθως μια άσκηση ματαιότητας.
Το "Oops", το οποίο σημαίνει Online Operations, υποτίθεται ότι περιορίζεται για ειδικές περιστάσεις, όπως φίλοι, οικογένεια, επιχειρηματικοί εταίροι και δημόσια πρόσωπα.
Το 2020, ολοκλήρωσε πάνω από 50.000 εργασίες. Για να υποβάλετε μια αναφορά Oops, ο υπάλληλος παραθέτει μια διεύθυνση email προς επαναφορά.
Πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εάν το αίτημα υποβάλλεται για κάποιον από την ομάδα του CEO Mark Zuckerberg, μια διασημότητα, συνεργάτη της Meta ή μέλος της οικογένειας, αναφέρει η εφημερίδα..
Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επιχειρήσεις τους ή για να διαχειρίζονται κρίσιμα σημαντικές πτυχές της ζωής τους, η απόκτηση παράνομου ελέγχου ενός λογαριασμού μπορεί να είναι επικερδής.
Οι κλεμμένοι λογαριασμοί Facebook και Instagram μπορούν να πωληθούν για δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε άλλα διαδικτυακά φόρουμ.
Αλλά εν μέρει επειδή το σύστημα Oops είναι εκτός ορίων για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του Facebook, έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία εξωτερικών διαμεσολαβητών που χρεώνουν χρήματα στους χρήστες για να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης