Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο «στρατηγός χειμώνας» θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Το αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν οι Ρώσοι

Πώς ο «στρατηγός χειμώνας» θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Το αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν οι Ρώσοι
Καθώς ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος, η Ρωσία έχει αρχίσει με επιθετικό τρόπο να στοχεύει τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Ο στρατηγός χειμώνας έφτασε και αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, αν και επισήμως η Μόσχα διακηρύσει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Καθώς ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος, η Ρωσία έχει αρχίσει με επιθετικό τρόπο να στοχεύει τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μια προσπάθεια να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και να προκαλέσει επιπλέον ζημιά το χειμώνα, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους.
Η ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας επισήμανε ότι, εκτός από τις αλλαγές θερμοκρασίας και καιρού, οι αλλαγές στις ώρες της ημέρας θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το φως της ημέρας θα μειωθεί δραστικά, εξηγεί η ενημέρωση, κάτι που θα σημαίνει λιγότερες επιθέσεις και περισσότερες στατικές αμυντικές γραμμές.
Η έλλειψη ικανότητας νυχτερινής όρασης πιθανότατα θα μειώσει τη δυνατότητα για συγκρούσεις τη νύχτα, αναφέρει η Jerusalem Post.
Υπάρχουν επίσης σοβαρές, συγκεκριμένες ανησυχίες που συνοδεύουν τον κρύο καιρό, όπως η συντόμευση του παραθύρου της «χρυσής ώρας» κατά την οποία ένας βαριά τραυματισμένος στρατιώτης μπορεί να λάβει αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξοπλίζει την Ουκρανία με 150 θερμαινόμενες σκηνές, 12.000 ειδικά σακίδια ύπνου για το κρύο και 25.000 για ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Kherson

Οι New York Times ανέφεραν στις 12 Νοεμβρίου -την ημέρα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής αποχώρησης από την Kherson - ότι η βροχή και το μαλακό έδαφος αυτή την εποχή του χρόνου θα επιβραδύνουν τις κινήσεις των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από την Kherson επηρεάστηκε από τις ανησυχίες ότι οι στρατιώτες θα παγιδεύονταν σε εχθρικό έδαφος χωρίς προμήθειες μόλις μπει ο χειμώνας, σύμφωνα με τους Times.
«Βλέπετε ήδη τον κακό καιρό στην Ουκρανία να επιβραδύνει λίγο τα πράγματα», δήλωσε στους Times νωρίτερα αυτό το μήνα ο Colin H. Kahl, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
«Γίνεται πολύ λασπωμένος, κάτι που δυσκολεύει τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας», σημείωσε.

Χρησιμοποιώντας τον χειμώνα ως όπλο

«Οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές είχαν προγραμματιστεί εβδομάδες νωρίτερα.
Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο, προσπαθώντας να αποθαρρύνει τους Ουκρανούς», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, στρατηγός Kyrylo Budanov.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 44 εκατομμυρίων πριν από τον πόλεμο.
Παραδέχθηκε ότι οι αρχές σε ορισμένες περιοχές διέταξαν αναγκαστικά black out.

Εκτός λειτουργίας το 50% των ενεργειακών υποδομών

«Σχεδόν το ήμισυ» των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας» μετά από μια σωρεία ρωσικών βομβαρδισμών από τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή 18/11 ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal.
«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Shmyhal σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Ο Smyhal σημείωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες «η Ουκρανία χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της τόσο στον τομέα της ενέργειας και των παραδόσεων πρόσθετου εξοπλισμού όσο και με τα κεφάλαια για την αγορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου και την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στον ενεργειακό τομέα .
Την 1η Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει ότι περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο Dombrovskis έφτασε στο Κίεβο στις 18 Νοεμβρίου, η ατζέντα της επίσκεψής του οποίου διαμορφώνεται γύρω από το θέμα της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Σκληροί οι χειμώνες στην Ουκρανία

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, Bridget Brink, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη:
«Ακόμη και όταν η Ουκρανία στέλνει σιτηρά σε όσους τα χρειάζονται, η Ρωσία στοχεύει τις μη στρατιωτικές υποδομές με περισσότερα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, προσπαθώντας να αφήσει εκατομμύρια πολίτες στο κρύο και το σκοτάδι».
Οι χειμώνες μπορεί να είναι μεγάλοι σε διάρκεια και σκληροί στην Ουκρανία, αλλά το κρατικό κέντρο πρόγνωσης καιρού προέβλεψε στα μέσα Οκτωβρίου ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτόν τον χειμώνα.
Η μέση θερμοκρασία της χειμερινής περιόδου αναμένεται να είναι 1-2 βαθμούς (Κελσίου) υψηλότερη από την τυπική... η πιθανότητα για μεγάλες περιόδους πολύ κρύου καιρού με ελάχιστη θερμοκρασία στους μείον 25-30 βαθμούς Κελσίου.

Ρωσία: Η ειδική επιχείρηση δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, συνεχίζεται και οι στόχοι της θα επιτευχθούν, δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, δεν εξαρτάται από τις κλιματικές ή καιρικές συνθήκες», «οι στόχοι της πρέπει να επιτευχθούν».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στις 15 Νοεμβρίου λόγω ρωσικών βομβαρδισμών σε μια εποχή που οι μετεωρολογικές προβλέψεις προέβλεπαν χαμηλότερες θερμοκρασίες ο Peskov τόνισε ότι τα ρωσικά χτυπήματα είναι η απάντηση στην άρνηση των Ουκρανών να διαπραγματευτούν.
Να σημειωθεί ότι στις 15 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τους ρώσους αφού σχεδόν 100 πύραυλοι και drones χτύπησαν κυρίως εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης