Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απολύθηκε από το Associated Press ο δημοσιογράφος που παρολίγο να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Απολύθηκε από το Associated Press ο δημοσιογράφος που παρολίγο να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η αρχική διάψευση του Associated Press είχε έρθει από τον Αμερικανικό πρόεδρο Joe Biden

Σχετικά Άρθρα
Πέντε ημέρες αφότου το Associated Press επικαλέστηκε έναν ανώνυμο "ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών" σε μια ιστορία που ισχυριζόταν ότι ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε δύο Πολωνούς πολίτες, ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους πίσω από την ιστορία απολύθηκε.

Οι δημοσιογράφοι James LaPorta (που απολύθηκε) και John Leichester (που δεν απολύθηκε) μοιράζονται ην υπογραφή στο πλέον αποσυρμένο ρεπορτάζ, το οποίο πυροδότησε έναν ολόκληρο κύκλο ειδήσεων που περιλάμβανε συζήτηση για την επίκληση του "Άρθρου 5" - της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ - και το οποίο θα υποχρέωνε τα άλλα μέλη να εμπλακούν σε συλλογική άμυνα.
Με άλλα λόγια, παρολίγο να προκληθεί Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η διάψευση από τον Biden

Την ώρα όμως που ο κόσμος όλος ήταν σε αναβρασμό, ο Αμερικανικός πρόεδρος Joe Biden, μετά από μια ενημέρωση του ΝΑΤΟ / G7, δήλωσε ότι "είναι απίθανο" το βλήμα να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ παρενέβη, λέγοντας ότι είναι πιο πιθανό ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις της αεράμυνας.
Το AP απέσυρε αργότερα το δημοσίευμα και εξέδωσε την ακόλουθη διόρθωση, η οποία επέρριπτε την ευθύνη στον ανώνυμο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών:
Σε προηγούμενες εκδόσεις του ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022, το Associated Press ανέφερε λανθασμένα, με βάση πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία και σκότωσαν δύο ανθρώπους.
Μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής και πιθανότατα εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία προς άμυνα έναντι ρωσικής επίθεσης.

Δύο πηγές για τη διασταύρωση της είδησης

Σύμφωνα με το Mediaite, το AP απαιτεί δύο πηγές για επιβεβαίωση σε αυτού του είδους τις αναφορές, όταν και οι δύο είναι ανώνυμες.
Δεν γνωρίζουμε ποιος επιμελήθηκε το άρθρο ή ποια μπορεί να είναι η τύχη του.
Τη Δευτέρα, η Daily Beast ανέφερε ότι ο LaPorta είχε απολυθεί για τη λανθασμένη αναφορά, ενώ ο Leicester έχει, μέχρι στιγμής, διατηρήσει τη δουλειά του στο πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης