Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Bundesbank προειδοποιεί τις τράπεζες: Μην υπόσχεστε μερίδια - Το outlook της οικονομίας επιδεινώνεται

Η Bundesbank προειδοποιεί τις τράπεζες: Μην υπόσχεστε μερίδια - Το outlook της οικονομίας επιδεινώνεται
Η Bundesbank αναμένει ήπια ύφεση το επόμενο έτος
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση προς τις γερμανικές τράπεζες ώστε να αποφεύγουν τις υποσχέσεις για καταβολές μερισμάτων, απευθύνει η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, τονίζοντας ότι το outlook της οικονομίας επιδεινώνεται.
Ειδικότερα, ο Joachim Wuermeling, μέλος του δ.σ. της Bundesbank κάλεσε τις τράπεζες να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους, προβαίνοντας σε ένα μήνυμα που ενόχλησε τους τραπεζίτες, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές.
«Αυτό για το οποίο προειδοποιούμε τις τράπεζες είναι να μην κάνουν μεσοπρόθεσμες υποσχέσεις στους επενδυτές για καταβολή μερισμάτων» δήλωσε μιλώντας στο Reuters, o Wuermeling και συνέχισε «αν δεσμεύεστε από τέτοιες υποσχέσεις, παρ' όλο που το περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά, μπαίνετε σε πολύ δύσκολο δίλημμα».
Οι τράπεζες αναφέρουν υπέρογκα κέρδη και ανακοινώνουν μερίσματα και επαναγορές μετοχών, ενισχυμένες από την απότομη αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο των μετοχών έπειτα από μια δεκαετία και πλέον πενιχρών κυρίως αποδόσεων.

Ήπια ύφεση στη Γερμανία το 2023

Στη Γερμανία, όπου η Bundesbank αναμένει ήπια ύφεση το επόμενο έτος, η Deutsche Bank θέλει να αυξήσει το επόμενο μέρισμά της κατά 50% στο πλαίσιο ενός σχεδίου διανομής 8 δισ. ευρώ έως το 2025.
Η Commerzbank πρόκειται να καταβάλει το επόμενο έτος το πρώτο της μέρισμα από το 2020.
Ο Wuermeling δήλωσε ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αυξήσει μόνο σε μέτριο βαθμό τους δείκτες μερισμάτων στα δικά τους σχέδια και οι περισσότερες θα πρέπει να καταφέρουν να διατηρήσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους ακόμη και αφού λάβουν υπόψη τους μεγάλες αυξήσεις μερισμάτων σε απόλυτους όρους. Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι τα φετινά υπερμεγέθη κέρδη δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε «απροσεξία».
«Το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι λίγο πιο παγωμένο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τείνουμε να συμβουλεύουμε να διατηρούμε το κεφάλαιο στην τράπεζα, ώστε να είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίσει τυχόν ζημίες», δήλωσε και συνέχισε «η τρέχουσα κατάσταση, που εξακολουθεί να είναι καλή, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απροσεξία».
Ο Wuermeling πρόσθεσε ότι η Bundesbank «δεν ενθουσιάστηκε» από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθυστερήσει την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ έως το 2025, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για «απλώς μια προσωρινή απόκλιση» από τα παγκοσμίως συμφωνημένα πρότυπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης