Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία ζητά τα MQ-1C Gray Eagle από τις ΗΠΑ, φόβοι από το Πεντάγωνο να μην πάρει την τεχνολογία των προηγμένων drone η Μόσχα

Η Ουκρανία ζητά τα MQ-1C Gray Eagle από τις ΗΠΑ, φόβοι από το Πεντάγωνο να μην πάρει την τεχνολογία των προηγμένων drone η Μόσχα
Αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν τα MQ-1C για να αλλάξουν την τεχνολογία ορισμένων εξαρτημάτων, ώστε να μην αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο αν καταλήξουν στα χέρια της Ρωσίας
Μια ομάδα γερουσιαστών προτρέπει την κυβέρνηση Biden να παράσχει στην Ουκρανία προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Gray Eagle, προκειμένου να δοθούν στο Κίεβο δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας.
Η κυβέρνηση Biden δίσταζε να στείλει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης με τη Ρωσία και των ανησυχιών ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να καταλήξει σε λάθος χέρια.
Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση Biden αποφάσισε να μην παράσχει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και άλλα δημοσιεύματα αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό και ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το αίτημα των γερουσιαστών

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, 16 γερουσιαστές εξέφρασαν "ανησυχία" για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει τα MQ-1C.
Οι γερουσιαστές ζήτησαν από τη διοίκηση να επανεξετάσει "προσεκτικά" το ουκρανικό αίτημα.
Της επιστολής ηγήθηκε η γερουσιαστής Joni Ernst (R-IA) και την υπέγραψαν πολλά μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένου του James Inhofe (R-OK).
Οι γερουσιαστές ανέφεραν ότι το MQ-1C και άλλες ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς θα παρείχαν "στην Ουκρανία πρόσθετη δυναμική που απαιτείται για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων και την ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών".
Η παροχή των MQ-1C θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να οπλιστούν με ισχυρούς πυραύλους και μπορούν να πετάξουν έως και 30 ώρες.

Οι φόβοι για την τεχνολογία

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έδιναν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς υπό τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος, με εξαίρεση την Κριμαία.
Αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν τα MQ-1C για να αλλάξουν την τεχνολογία ορισμένων εξαρτημάτων, ώστε να μην αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο αν καταλήξουν στα χέρια της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι της προσπάθειας ηγείται ο αμερικανικός στρατός, αλλά οι όποιες τροποποιήσεις θα χρειαστούν χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης