Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων στην Ευρώπη... σκέφτεται να πουλήσει - Ο χρησμός της Lagarde (ΕΚΤ)

Ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων στην Ευρώπη... σκέφτεται να πουλήσει - Ο χρησμός της Lagarde (ΕΚΤ)

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υποδείξει ότι η διαδικασία του QT θα είναι "σταδιακή" και "προβλέψιμη" - που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να εξαρτάται από την προσεχή συνεδρίαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που εκκρεμεί και το οποίο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσει και να αποκαλύψει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διαγράψει 8,8 τρισεκατομμύρια ευρώ από τον ισολογισμό της - σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.
Για χρόνια, η κεντρική τράπεζα ήταν εξαιρετικά χαλαρή με τη νομισματική της πολιτική, αγοράζοντας κρατικό χρέος σε όλη την Ευρώπη για να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και, στη συνέχεια, για τους ιδιώτες, ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων στο ενεργητικό της, οι αγορές αναμένουν τώρα λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και πότε η ΕΚΤ θα πουλήσει αυτά τα ομόλογα.
"Το μεγαλύτερο ερώτημα τον Δεκέμβριο είναι τι θα κάνουν όσον αφορά το QT", δήλωσε στο CNBC ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος της Saltmarsh Economics.
Τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι στις συζητήσεις σχετικά με τις πωλήσεις ομολόγων θα ληφθούν υπόψη τρεις βασικοί παράγοντες:

  • οι προοπτικές του πληθωρισμού
  • τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και
  • η υστέρηση μετάδοσης - δεδομένου ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να έχει αντίκτυπο στην οικονομία οποιαδήποτε νομισματική απόφαση.

Η ίδια η Lagarde έχει επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα.
"Τον Δεκέμβριο, θα καθορίσουμε επίσης τις βασικές αρχές για τη μείωση των ομολόγων που κατέχουμε στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε στους ευρωβουλευτές.

Μετρημένη και προβλέψιμη

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υποδείξει ότι η διαδικασία θα είναι "σταδιακή" και "προβλέψιμη" - που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να εξαρτάται από την προσεχή συνεδρίαση.
Προς το παρόν, η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση στις αποφάσεις για τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που την εμποδίζει να καθοδηγήσει τις αγορές με περισσότερες λεπτομέρειες μεσοπρόθεσμα.
"Είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο", έχει δηλώσει η Lagarde.
Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να περιγραφεί κάθε λεπτομέρεια τον Δεκέμβριο.
"Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα θέσει κάποιες γενικές αρχές σχετικά με το πώς σκοπεύει να διεξάγει το QT, αλλά δεν θα προσδιορίσει ακόμη τα ακριβή ποσά και τα χρονοδιαγράμματα της εκκαθάρισης του ισολογισμού", δήλωσε η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επικείμενες αλλαγές στον ισολογισμό θα εφαρμοστούν πιθανότατα μόνο στα χαρτοφυλάκια του APP (Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων) και όχι στο PEPP (Πρόγραμμα Αγοράς Εκτάκτων Περιουσιακών Στοιχείων για την Πανδημία).
Το APP ξεκίνησε στα μέσα του 2014 για να αντιμετωπίσει τα επίμονα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Πάγωσε μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019 και στη συνέχεια διήρκεσε έως τον Ιούλιο του 2022.
Από την άλλη πλευρά, το PEPP ήταν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επανεπενδύσεις

Στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων τόνωσης της οικονομίας, η ΕΚΤ επανεπένδυσε τα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια αυτών των αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Αντί να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της με την πώληση των πραγματικών ομολόγων, ορισμένοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει αυτές τις επανεπενδύσεις.
"Η ΕΚΤ θα συρρικνώσει τα αποθέματα APP μόνο με το να σταματήσει να επανεπενδύει τα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία APP που λήγουν, όχι με την ενεργή πώλησή τους.
Ο ρυθμός της QT μπορεί να είναι αρχικά ιδιαίτερα αργός, με την ΕΚΤ να εξακολουθεί να επανεπενδύει την πλειονότητα των εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία που λήγουν", δήλωσε η Palmas.
Οι οικονομολόγοι της Nomura αναμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει αυτές τις επανεπενδύσεις ως ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του ισολογισμού της.
"Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει μόνο το 1/3 των αποπληρωμών του χαρτοφυλακίου APP να μετακυλιστεί, με το υπόλοιπο να επανεπενδύεται", ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Αυτό θεωρείται ότι θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα.
Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management και παρατηρητής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα "πιθανότατα θα εισαγάγει τα λεγόμενα ανώτατα όρια στις μηνιαίες επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP, μέχρι τα οποία η ΕΚΤ θα σταματήσει να επανεπενδύει τα έσοδα των τίτλων που λήγουν".
Πρόσθεσε ότι αυτό θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Μάρτιο.
Οι σωρευτικές καθαρές αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2022 ανέρχονταν σε 2,74 τρισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης