Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βολές» Edi Rama πριν τη Σύνοδο στα Τίρανα: Δεν μπορείς να εξαπατήσεις για να ενταχθείς στην ΕΕ όπως έκανε η Ελλάδα

«Βολές» Edi Rama πριν τη Σύνοδο στα Τίρανα: Δεν μπορείς να εξαπατήσεις για να ενταχθείς στην ΕΕ όπως έκανε η Ελλάδα
Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και να μην «εξαπατάμε πολύ όπως έκαναν κάποιες γειτονικές χώρες στο παρελθόν»
Η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι μια διαδιασία όπους μπορείς να εξαπατήσεις όπως έκανε η Ελλάδα και η σημασία της έχει αυξηθεί λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η περιοχή και το μπλοκ, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama σε αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV τη Δευτέρα. (5 Δεκεμβρίου).
Σήμερα Τρίτη, η Αλβανία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συγκεντρώθηκαν ηγέτες από την Ευρώπη των 27 και έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μαζί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Ο Ράμα μίλησε την παραμονή της συνόδου κορυφής για τη διεύρυνση, τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια ατομική διαδικασία, βασισμένη στην αξία. Πρέπει να πληρούμε τα κριτήρια των κριτηρίων για το σπίτι και δεν είναι μια εξέταση για να μας εξαπατήσουν. Ακόμα κι αν οι καθηγητές είναι πολύ διατεθειμένοι να σου δώσουν διέξοδο. Είναι προς το συμφέρον σας να κάνετε σωστά αυτές τις εξετάσεις», είπε ο Rama.
Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και να μην «εξαπατάμε πολύ όπως έκαναν κάποιες γειτονικές χώρες στο παρελθόν». Όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει ονόματα, ο Rama είπε, η «Ελλάδα».

Edi Rama: Δεν μπορώ να πω στους νέους να μην φύγουν

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε επίσης για τα εγχώρια ότι δεν μπορεί να πει στους νέους της χώρας του να μην φύγουν για μια ζωή στο εξωτερικό, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι η αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων και η διασφάλιση ότι ορισμένοι από αυτούς που φεύγουν θα επιστρέψουν.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, περίπου 7.262 Αλβανοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Μεγάλη Βρετανία, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά μετά τα κύματα μετανάστευσης τους καλοκαιρινούς μήνες και ξανά τον Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου. Πολλοί από αυτούς που έκαναν το ταξίδι με λέμβους κατά μήκος της Μάγχης ήταν νέοι, κυρίως άνδρες.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα, και ακόμα δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να πιστέψουμε και πόσο μάλλον να επικοινωνήσουμε ότι οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εδώ γιατί πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν και πρέπει να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους , και είναι απολύτως στα χέρια τους», είπε ο Ράμα όταν ρωτήθηκε πώς τον κάνουν να νιώθει αυτά τα κύματα μετανάστευσης.

«Καλά κάνουν και φεύγουν.»

Η μαζική έξοδος Αλβανών στην Ευρώπη έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες αφού η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman την χαρακτήρισε «εισβολή» και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης προώθησαν ιστορίες ότι όλοι ήταν εγκληματίες ή αιτούντες άσυλο χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση.
Περίπου οι μισοί από όλους όσους ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο χορηγούνται, ενώ άλλοι μισοί χορηγούνται κατόπιν προσφυγής, παρά το γεγονός ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα καταγωγής χωρίς εσωτερικές ή εξωτερικές συγκρούσεις.
Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται όταν βλέπει τους νέους και μορφωμένους να φεύγουν, είπε ότι είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει και πολλές άλλες χώρες.
«Νομίζω ότι είναι μια χρονική περίοδος που η χώρα υποφέρει για ανθρώπινο δυναμικό από αυτό το φαινόμενο, το brain drain, αλλά από την άλλη, όταν βλέπεις την ιστορία, όλοι, κάθε χώρα έχει περάσει αυτή τη φυγή, και στο στο μέλλον, θα είναι επωφελής. Δεν το βλέπω πραγματικά ως τραγωδία. Το βλέπω ως μέρος αυτής της περιόδου της ιστορίας και επίσης ως μέρος της ζωής», είπε.
Αλλά ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι όταν οι άνθρωποι φεύγουν, φέρνουν πίσω μια νέα προοπτική, και αυτό είναι θετικό.
«Αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν με διαφορετική νοοτροπία, έρχονται με κάποια εμπειρία, ανοίγουν επιχειρήσεις, κάνουν πράγματα διαφορετικά και κάνουν επιτυχίες», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα τη γεωργία.
«Σήμερα, έχουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής ποτέ στη γεωργία, και έχουμε επίσης την υψηλότερη ποσότητα εξαγωγών ποτέ. Βλέπετε η μεγάλη εμπειρία από τη μετανάστευση που κάνει το καλό της χώρας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης