Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Patriot δεν θα επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία αλλά θα φέρουν παγκόσμια επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι Patriot δεν θα επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία αλλά θα φέρουν παγκόσμια επικίνδυνη κλιμάκωση
Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στις αποστολές Patriot μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, εκτιμούν οι ειδικοί - Χρονοβόρα διαδικασία η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η πιθανή αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει ριζικά την πρόοδο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, λέει ο Andrey Bystritsky, επικεφαλής του συμβουλίου ανάπτυξης και υποστήριξης του ιδρύματος Valdai Discussion Club.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συστήματα Patriot δεν είναι ένα όπλο που θα ανατρέψει ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν θαυματουργά όπλα στον κόσμο, επομένως οι αποστολές Patriot δεν θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε.
Ωστόσο παρατήρησε, πως μία τέτοια ενέργεια μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον διάλογο Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Η ρωσική αντίδραση

«Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στις αποστολές Patriot μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Από πολιτική άποψη, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και θα παρακινήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία», πρόσθεσε ο ειδικός, σύμφωνα με το Tass.
O επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Andrey Kortunov υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην Ουκρανία.
«Δεν είναι απαραίτητα υπέρβαση κάποιας κόκκινης γραμμής, αλλά σίγουρα είναι μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε ένα νέο επίπεδο.
Νομίζω ότι σίγουρα θα προκαλέσει μια ρωσική απάντηση», υπογράμμισε.

Χρονοβόρα διαδικασία

Ο Kortunov σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος Patriot εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Τόνισε ότι αυτά τα συστήματα έρχονται σε διάφορες τροποποιήσεις και έχουν διαφορετικές σειρές.
«Υπάρχουν τροποποιήσεις με εμβέλεια 30-40 χιλιομέτρων και μετά υπάρχουν συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας, που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα», συνέχισε.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των συστημάτων.
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα.
Πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν είχε αποσταλεί νωρίτερα - ότι τέτοιες αποστολές περιλαμβάνουν πολυάριθμα καθήκοντα υλικοτεχνικής υποστήριξης και εργασίες εκπαίδευσης προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ξεκινήσουν τέτοιες αποστολές, τότε, φυσικά, θα χρειαστούν μήνες για να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα Patriot», κατέληξε ο Kortunov.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν Patriot στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως προς επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται ο πόλεμος στην Ουκρανία αφού με βάση ενδείξεις οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων των ρώσων.
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Donbass αφού η Ουκρανική άμυνα καταρρέει….
Οι ρωσικές δυνάμεις ήδη ελέγχουν το 50% των εδαφών της περιοχής και συνεχίζουν αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκάθαρα την πρωτοβουλία των κινήσεων…..
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου αφού θα οδηγήσει την Ρωσία στην χρήση άλλων τύπου πυραυλικών συστημάτων.
«Η κυβέρνηση Biden ολοκληρώνει τα σχέδια για την αποστολή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο»…
Εάν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ δυνάμεων με πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι η μεταφορά των Patriot θα σήμαινε ότι οι αμερικανοί στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς…

Επικίνδυνη κλιμάκωση με τους Patriot

«Από καιρό αναζητούν οι Ουκρανοί, πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα , αλλά μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.
Είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για την ανάπτυξη των Patriot, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί αναμένεται να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των εξελιγμένων συστημάτων στη βάση του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι πιθανό να αντιδράσει σθεναρά στις ειδήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έντονες αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε πόλεις της Ουκρανίας και βάσεις διοίκησης και ελέγχου.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, πιθανότατα θα τονίσουν την καθαρά «αμυντική» φύση των συστημάτων Patriot.

Η Ρωσία θεωρεί τους Patriot νόμιμο στόχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot (ABM) θα γίνουν νόμιμος στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εάν παραδοθούν στην Ουκρανία ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρώσου Προέδρου Dm. Peskov.
«Σίγουρα», απάντησε στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο συμμερίζεται την άποψη του Medvedev, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι οι Patriot θα γίνουν νόμιμος στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
To CNN, επικαλούμενο ανώνυμους εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον οριστικοποιεί τα σχέδια για την προμήθεια συστημάτων Patriot στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ενδέχεται να ανακοινωθούν ήδη αυτή την εβδομάδα.
Με τη σειρά του, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι δεν μπορούσε να πει τίποτα για την προμήθεια αυτών των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία.
Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot είναι το κύριο στοιχείο της αντιπυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού.
Εισήλθαν για πρώτη φορά στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το 1984 και προγραμματίζεται να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι το 2040.
Συγκροτήματα Patriot βρίσκονται σε υπηρεσία με ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για συγκροτήματα με εμβέλεια από 30 έως 160 χιλιομέτρων, καθώς και τροποποιήσεις ειδικά σχεδιασμένες για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.
Το συγκρότημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση επανδρωμένων αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης