Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι η ρεαλιστική συμφωνία που θέλει η Ρωσία με την Ουκρανία – Τι θα κάνει ο Zelensky

Ποια είναι η ρεαλιστική συμφωνία που θέλει η Ρωσία με την Ουκρανία – Τι θα κάνει ο Zelensky
Καμία ανακωχή τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διαμηνύει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στη G7 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει πως η Ρωσία θέλει πραγματικά την ειρήνη.
Η έκκληση μάλιστα αυτή έγινε την ημέρα που η ρωσική πλευρά ανακοίνωνε έναν από τους δριμύτερους ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά του Donbass από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Στο κενό

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκκληση του Zelensky έπεσε στο κενό.
Από την πρώτη στιγμή τόσο το Κρεμλίνο όσο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν κατηγορηματικά την «έκκληση» Zelensky, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι ένα σενάριο που δεν εξετάζει διόλου η ρωσική κυβέρνηση
Αντιθέτως, ο Peskov υπογράμμισε πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα.

Η νέα πραγματικότητα

«Αυτές οι νέες πραγματικότητες δείχνουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει νέες περιοχές.
Αυτές οι περιοχές προσαρτήθηκαν, κατόπιν των δημοψηφισμάτων που έγιναν εκεί» είπε ο Peskov, επισημαίνοντας ότι εάν δεν ληφθεί υπόψη η νέα αυτή πραγματικότητα, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση».
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αναφέρθηκε σε σημερινές της δηλώσεις και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κινήθηκε στη γραμμή Peskov, συμβάλλοντας στο αφήγημα που «κτίζει» η Μόσχα για μια πιθανή συμφωνία με την Ουκρανία.

Είμαστε έτοιμοι, αν…

«Η Ρωσία είναι πραγματικά έτοιμη να συζητήσει για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αλλά μόνο εάν δεχθεί πραγματικές προτάσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα και τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε χαρακτηριστικά η Zakharova.
Αυτό που λέει μάλλον ξεκάθαρα η Zakharova είναι ότι η νέα αυτή πραγματικότητα σημαίνει την αποδοχή από την πλευρά του Κιέβου ότι οι επαρχίες της Kherson, της Zaporizhia, του Donetsk και του Luhansk – μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού – αποτελούν οριστικά μέρος της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τέσσερις αυτές επαρχίες της Ουκρανίας προχώρησαν σε δημοψηφίσματα, αποφασίζοντας την ένταξη τους στη Ρωσία, η οποία τελικά τις προσάρτησε (όπως έχει πράξει από το 2014 με την Κριμαία).
Βέβαια, όπως είπε και η Zakharova, οι θέσεις και τα αιτήματα της Ρωσίας δεν περιορίζονται μόνο στο εδαφικό (η Ρωσία έχει διατυπώσει τα αιτήματά της για το τι θέλει από την Ουκρανία όσον αφορά τη διασφάλιση της στρατηγικής της ασφάλεια), αλλά αυτό είναι που αποτελεί και το σημείο - κλειδί.
Διότι εάν η Ρωσία εμφανιστεί με νέα εδάφη, θα είναι ο απόλυτος νικητής, καθώς θα έχει επιτύχει τον «ακρωτηριασμό» της Ουκρανίας και του προέδρου Zelensky, θα μπορεί να ισχυριστεί πως προστάτευσε και έσωσε τους ρωσόφωνους στην ανατολική και νότια Ουκρανία, κοκ.

Οι κινήσεις Zelensky

Προφανώς και η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky συνιστά τον ορισμό της αποτυχίας και της απόλυτης ήττας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Για αυτό το λόγο άλλωστε θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτό, εκτός και αν με κάποιο τρόπο του επιβληθεί από τη Δύση, η οποία όμως και αυτή δεν φαίνεται, ύστερα από 10 μήνες πολέμου, να έχει όχι μόνο κάποιο σχέδιο αλλά μια βιώσιμη πρόταση και λύση να διατυπώσει, πέρα από το να προμηθεύει διαρκώς με όπλα το Κίεβο, στρατηγική που επιτείνει το αδιέξοδο.

Η λύση

Με τη Δύση να μην έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει, η Ρωσία κτίζει το «αφήγημα» της για το τι εκείνη θεωρεί ως ρεαλιστική βάση για μια μελλοντική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και βιώσιμη ειρήνη.
Πρόκειται για μια πρόταση που τώρα – βάσει των στρατιωτικών συσχετισμών στα διάφορα μέτωπα - δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Zelensky και τους Ουκρανούς και που φαντάζει δύσκολο να προταθεί από τους Δυτικούς.
Κανείς όμως δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να είναι οι στρατιωτικοί συσχετισμοί σε μερικούς μήνες ή εβδομάδες από σήμερα, εάν η Ρωσία – όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές – πάρει το ρίσκο (ομολογουμένως τεράστιο) και προχωρήσει σε μια μαζική επίθεση για την ανακατάληψη εδαφών τόσο στα νότια όσο και στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης