Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικοί τόνοι από τον Bill Gates: Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που είναι συγκλονιστικά χειρότερος - Τι... προτείνει

Δραματικοί τόνοι από τον Bill Gates: Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που είναι συγκλονιστικά χειρότερος - Τι... προτείνει
Η ιδέα του να γίνεις παππούς και γιαγιά είναι έντονα συναισθηματική για τον Bill Gates
Σχετικά Άρθρα
Τα νέα του σχέδια για να σώσει τον πλανήτη προανήγγειλε ο Bill Gates εστιάζοντας αυτή τη φορά την προσοχή του στα παιδιά.
Ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδοτεί την προσαρμογή του κλίματος μέσω του ομώνυμου φιλανθρωπικού εγχειρήματός του, το Ίδρυμα Gates, και επενδύει σε εταιρείες τεχνολογίας κλίματος μέσω της επενδυτικής του εταιρείας, Breakthrough Energy Ventures.
Η εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μια πρόκληση άνευ προηγουμένου. «Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι», γράφει ο Γκέιτς στην επιστολή του για το τέλος του έτους που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Πρέπει να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία - το πώς φτιάχνουμε τα πράγματα, πως κινούμαστε, το πως παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, το πως καλλιεργούμε και πως θα  παραμένουμε ζεστοί ή δροσεροί αναλόγως καιρού - σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες».
Τα κακά νέα είναι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.
Τα καλά νέα, γράφει ο Gates, είναι ότι οι επενδύσεις σε λύσεις κλιματικής τεχνολογίας ξεπερνούν τις προσδοκίες του.
Η ιδέα του να γίνεις παππούς και γιαγιά είναι έντονα συναισθηματική για τον Bill Gates.

Θα γίνει παππούς

«Άρχισα να κοιτάζω τον κόσμο με άλλα μάτια – όταν η μεγαλύτερη κόρη μου μού ανακοίνωσε τα απίστευτα νέα ότι θα γίνω παππούς τον επόμενο χρόνο», γράφει ο Gates σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε μόλις τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο προσωπικό του ιστολόγιο, Gates Notes. 
Η 26χρονη κόρη του Gates, Jennifer και ο σύζυγός της, Nayel Nassar, περιμένουν το πρώτο τους μωρό το 2023.
«Το να πληκτρολογείς απλώς αυτή τη φράση «Θα γίνω παππούς του χρόνου», με κάνει να συγκινούμαι», γράφει ο Γκέιτς. «Και η σκέψη δίνει μια νέα διάσταση στη δουλειά μου.
Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν».
Ο Γκέιτς συνεχίζει, σε πάνω από 12 σελίδες, συνοψίζοντας το έργο που κάνει η ομώνυμη φιλανθρωπική του οργάνωση, το Ίδρυμα Gates, για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες παγκόσμιας φτώχειας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της ετοιμότητας για πανδημίες και της καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας και του AIDS.

Το έργο για την κλιματική αλλαγή 

Ο Gates μιλά επίσης για το έργο που κάνει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσω του Ιδρύματος Gates σε φιλανθρωπική βάση όσο και για την υποστήριξη εταιρειών για το κλίμα σε πρώιμο στάδιο με την επενδυτική του εταιρεία, Breakthrough Energy Ventures .
Το πόσο καλά ανταποκρίνεται η σημερινή γενιά ηγετών στην κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, το οποίο είναι το πρώτο σημείο που κάνει ο Gates στην ενότητα της επιστολής του όπου αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή.
«Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε δύο προτάσεις: Πρέπει να εξαλείψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», γράφει ο Γκέιτς.
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν ήδη περισσότερα δεινά και αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που είναι δραματικά χειρότερος».
Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι.
Προσεγγίζοντας «το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι» με φιλανθρωπικές και κερδοσκοπικές εταιρείες
Και ενώ οι συνέπειες της αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης είναι σαφείς, το ίδιο είναι και το μέγεθος της πρόκλησης.
«Μπορώ να συνοψίσω την πρόκληση σε δύο προτάσεις: Το να φτάσουμε σε μηδενικούς ρύπους θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι», γράφει ο Γκέιτς. «Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία - σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες».
Ο Γκέιτς ξεκίνησε να εργάζεται για την κλιματική αλλαγή όταν έμαθε για τους αγώνες των μικρών αγροτών σε χώρες όπου η συνονόματη φιλανθρωπική του οργάνωση εργαζόταν. Το Ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδοτεί τις εργασίες προσαρμογής του κλίματος, βοηθώντας τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις του θερμαινόμενου κόσμου, όπου δεν υπάρχει κέρδος από μια εμπορική επιχείρηση.
«Ξεκινά από την ιδέα ότι οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν φυσικό κίνητρο να κατασκευάσουν εργαλεία που τους βοηθούν», γράφει ο Γκέιτς.
«Μια εταιρεία σπόρων μπορεί να κερδίσει, ας πούμε, ένα νέο είδος ντομάτας που έχει μια πιο ωραία απόχρωση του κόκκινου και δεν μελανιάζει εύκολα, αλλά δεν έχει κανένα κίνητρο να παράγει καλύτερα στελέχη μανιόκα που (α) επιβιώνουν από πλημμύρες και ξηρασίες και ( β) είναι αρκετά φθηνά για τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα του κόσμου», γράφει ο Gates. «Ο ρόλος του ιδρύματος είναι να διασφαλίσει ότι οι φτωχότεροι επωφελούνται από τις ίδιες καινοτόμες δεξιότητες που ωφελούν τις πλουσιότερες χώρες».

Δεν είναι όλα φιλανθρωπίες...

Πάντως δεν είναι όλο το έργο του Gates για το κλίμα φιλανθρωπικό. Η Breakthrough Energy Ventures χρηματοδοτεί εταιρείες πρώιμου σταδίου που εργάζονται για τη δημιουργία και την ανάπτυξη εταιρειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Η οικοδόμηση κερδοσκοπικών εταιρειών για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να θεωρηθεί δυσάρεστη από τον Γκέιτς, ο οποίος έχει ήδη μια μικρή περιουσία στο όνομά του - 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes από τη Δευτέρα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης