Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία αρνείται να εκδώσει δημοσιογράφο στην Τουρκία - Cavusoglu: Πολύ αρνητική εξέλιξη

Η Σουηδία αρνείται να εκδώσει δημοσιογράφο στην Τουρκία - Cavusoglu: Πολύ αρνητική εξέλιξη
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να εκδώσει στην Άγκυρα, τον Τούρκο δημοσιογράφο, Bülent Keneş
Σχετικά Άρθρα
Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία μετά την άρνηση της Σουηδίας να εκδώσει στην Άγκυρα τον δημοσιογράφο Bülent Keneş.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υπενθύμισε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε η Τουρκία να συμφωνήσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ.
«Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση της Σουηδίας

To Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε τη Δευτέρα (19/12/2022) το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του δημοσιογράφου Bülent Keneş. Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε ζητήσει προσωπικά από τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ulf Kristersson, την έκδοση του Kenes, παρ' ότι ο δημοσιογράφος είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία.
Το ανώτατο δικαστικό όργανο, όμως, επισήμανε στην απόφασή του την ύπαρξη «πολλών νομικών εμποδίων» στην έκδοση του πρώην αρχισυντάκτη, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και για συμμετοχή στην οργάνωση του Fethullah Gulen. Το σουηδικό ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα εγκλήματα που βαρύνουν τον Kenes έχουν πολιτικό χαρακτήρα, για να υπογραμμίσει ότι η συμμετοχή στο κίνημα του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Gulen δεν συνιστά ποινικό αδίκημα στη Σουηδία. «Υπάρχει σαφής κίνδυνος δίωξης του Kenes στην Τουρκία εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Η έκδοσή του δεν είναι δυνατή», ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής της Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης