Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μαριονέτα Zelensky στις ΗΠΑ…για ευχαριστίες για το πακέτο στήριξης των 45 δισεκ. – Θα ζητήσει ενίσχυση αεράμυνας

Η μαριονέτα Zelensky στις ΗΠΑ…για ευχαριστίες για το πακέτο στήριξης των 45 δισεκ. – Θα ζητήσει ενίσχυση αεράμυνας
Ο Zelensky θα «ευχαριστήσει» τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, Γερουσία και Βουλή που πρότειναν ένα τεράστιο πακέτο στήριξης που περιλαμβάνει 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία
(upd3) Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι ένας ηθοποιός… που παίζει καλά τον ρόλο του…
Το παίζει πατριώτης, αγωνιστής, μαχητής της δημοκρατίας και με άλλα φθηνά κόλπα έγινε λόγω προπαγάνδας ο άνθρωπος της χρονιάς…
Ο Zelensky συνεχίζοντας το θέατρο… απέναντι στην προσωποποίηση του κακού την Ρωσία και τον Putin… βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα μιλήσει με φυσική παρουσία όχι μέσω τηλεδιάσκεψης στο Κογκρέσο… ενώ επιβεβαιώθηκε και η συνάντηση του στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό Πρόεδρο Biden…

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymr Zelensky πρόκειται να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 21 Δεκεμβρίου 2022, αλλά αυτή τη φορά αυτοπροσώπως καθώς ήδη έχει φτάσει στις ΗΠΑ.
Η Pelosi της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε σε επιστολή της προς όλους τους βουλευτές ότι πρέπει «να είναι παρόντες για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την Δημοκρατία το βράδυ της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2022».

Η εμφάνισή του Zelensky στο Καπιτώλιο θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου που εγκατέλειψε την Ουκρανία.
Ο Zelensky θα «ευχαριστήσει» τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, Γερουσία και Βουλή που πρότειναν ένα τεράστιο πακέτο στήριξης που περιλαμβάνει 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αλλά χωρίς αμφιβολία θα εστιάσει στα βασικά του «αιτήματα» -όπως ακριβώς την πρώτη φορά που μίλησε στο Κογκρέσο (διαδικτυακά) στις 16 Μαρτίου – προς τον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ να «κλείσουν τους ουρανούς» καθώς να ενισχύσουν τον Ουκρανικό στρατό με προηγμένο οπλισμό όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πολεμικά αεροσκάφη.

Οι φόβοι ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέα εισβολή μεγάλης κλίμακας μαζί με την Λευκορωσία… δεν είναι τίποτε άλλο πέραν από προπαγάνδα της Δύσης…
Οι αμερικανοί ανησυχούν πάντως ότι Ρωσία και Λευκορωσία προετοιμάζουν εισβολή…
Εάν ο Zelensky ζητήσει ξανά από τις ΗΠΑ να «κλείσουν τους ουρανούς» - κάτι που θα ισοδυναμούσε με την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (και φέρνοντας τις ΗΠΑ απευθείας σε πόλεμο με τη Ρωσία) - είναι πιθανό να διατυπωθεί σε βαθιά συναισθηματική δακρύβρεχτη γλώσσα… προς τους αμερικανούς…

Η ομιλία του Zelensky τον Μάρτιο 2022, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ήταν γεμάτη με αμερικανικές πατριωτικές αναφορές από το Περλ Χάρμπορ στις αναμνήσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ακόμη και μια έκκληση προς τους Αμερικανούς να «θυμηθούν» τον ηρωισμό και την ηγεσία που χαράχτηκε στο όρος Ράσμορ.
Στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι η Ρωσία δεν είχε απλώς επιτεθεί στον λαό και τις αξίες της Ουκρανίας - αλλά ότι ήταν επίθεση στις «βασικές ανθρώπινες αξίες» και κατά συνέπεια στην ίδια τη Δύση.

ΗΠΑ: Αντιδράσεις Ρεπουμπλικάνων για ομιλία Zelensky στο Κογκρέσο – Είναι παράλογο

Αντιδράσεις διατυπώνονται από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων για την επικείμενη ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις της η Marjorie Taylor Greene, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων από τη Τζόρτζια, υποστήριξε πως η επικείμενη ομιλία του Zelensky δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι εντελώς παράλογη.
«Βεβαίως και πρέπει ο σκιώδης πρόεδρος να έρθει στο Κογκρέσο και να εξηγήσει γιατί χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια τους Αμερικάνους φορολογούμενους για την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, την Ουκρανία.
Είναι παράλογο.
Βάλτε πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η Αμερικανίδα βουλευτής.

Καμία πίεση Biden για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν πρόκειται να ασκήσει καμία πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin, υποστήριξε Αμερικάνος αξιωματούχος ενόψει της συνάντησης Biden – Zelensky στο Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικάνο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν επί του παρόντος προοπτικές για επίλυση της ουκρανικής κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Η Ρωσία θα μπορούσε φυσικά να τερματίσει τον πόλεμο αύριο, με την αποχώρηση της από την Ουκρανία.
Δεν έχουν καμία πρόθεση να το πράξουν.
Δεν έχουν καμία πρόθεση να καθίσουν σοβαρά κάτω και να δεσμευτούν σε κάτι.
Συνεπώς δεν βλέπουμε καμία διπλωματία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέλος του πολέμου με δίκαιους όρους» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

«Ο πρόεδρος Biden ήταν απολύτως σαφής από την αρχή, ακόμη και πριν από την έναρξη αυτού του πολέμου.
Αρχή του είναι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
Ότι δεν πρόκειται να πιέσει ή να σπρώξει τον Zelensky στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο και τους συμμάχους μας για να βάλουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση στο πεδίο της μάχης, ώστε όταν έρθει η ώρα, να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως Biden και Zelensky θα συζητήσουν για κάθε πτυχή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος για το πού πηγαίνει ο πόλεμος από εδώ και πέρα.

Μήνυμα

«Δεν θα πω περισσότερα από αυτό σήμερα γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν.
Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο πρόεδρος δεν έρχεται με ένα μήνυμα που αφορά να σπρώξει ή να πιέσει τον Zelensky με οποιονδήποτε τρόπο.
Θα είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, συντονισμού και ευθυγράμμισης και διασφάλισης ότι βάζουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση» τόνισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην Ουκρανία 
 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από Αμερικάνους αξιωματούχους αναφέρουν πως το νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνει και το σύστημα Patriot.
«Ο πρόεδρος Biden θα ανακοινώσει ένα σημαντικό νέο πακέτο βοήθειας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Θα περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική νέα δυνατότητα, ένα πυραυλικό σύστημα Patriot» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, ο οποίος είπε οι Patriot «θα είναι ένα κρίσιμο όπλο» απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Πάντως, το Κίεβο - σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico - φέρεται αποφασισμένο να ζητήσει πυραύλους εμβέλειας 300 χιλιομέτρων καθώς και αμερικανικά drones με την κυβέρνηση Biden να εμφανίζεται διστακτική.


Εκπαίδευση σε τρίτη χώρα

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ουκρανικές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν για την χρήση του συστήματος αυτού σε «τρίτη χώρα», κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου οι ουκρανικές δυνάμεις τα χρησιμοποιήσουν.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε άλλες μορφές υποστήριξης αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των NASAMS, Hawks, Stingers και εξοπλισμού αντι-UAV» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Όπως επισημαίνεται, με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ αποδεικνύουν τη δέσμευση τους να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για όσο χρειαστεί, με την αμερικανική βοήθεια να προβλέπει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική συνδρομή.

Politico: Ο Zelensky θα ζητήσει πυραύλους εμβέλειας 300 χλμ και αμερικανικά drones

Στα αιτήματα που θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στον Αμερικάνο ομόλογό του, Joe Biden ως προς τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ανάγκη το Κίεβο αναφέρεται σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με το Politico, ο Ουκρανός πρόεδρος θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να τον προμηθεύσει με πυραύλους μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων – κάτι που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οι ΗΠΑ – ενώ θα ζητήσει και αμερικανικά drones.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα ζητήσουν από τον Αμερικάνο πρόεδρο την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων MGM-140 ATACMS (βεληνεκές έως 310 χλμ), καθώς και τα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper και MQ-1C Grey Eagle, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους AGM-114 Hellfire.

Όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας

«Ο Zelensky χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί προληπτικά σε μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση.
Επιπλέον, χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική κυβέρνηση, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα λάβει αποφάσεις για αυτά τα θέματα αυτή την εβδομάδα» υποστήριξε μιλώντας στο Politico ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, William Taylor.

Διστακτικές οι ΗΠΑ

Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι σε αυτά τα αιτήματα.
«Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να συναντήσουν το Κίεβο σε αυτό το θέμα» επισημαίνει το Politico, αναφέροντας πως βασική αιτία για αυτό είναι η απροθυμία της κυβέρνησης Biden να προκαλέσει τη Ρωσία ώστε αυτή να επιφέρει μια πιο σκληρή απάντηση στην Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας

Η Ρωσία έχει ήδη καταστήσει σαφή την πρόθεση της να «χτυπήσει» το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας Patriot από τη στιγμή που αυτό θα φτάσει στην Ουκρανία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι τόσο του Κρεμλίνου όσο και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, έχουν καταστήσει σαφές πως οι Patriot θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova είχε πει πως το σύστημα αυτό είτε θα καταστραφεί είτε θα κατασχεθεί.

Κλιμάκωση

Όπως είχε αναφέρει η Zakharova, οι παραδόσεις συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, θα αυξήσουν τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.
Πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται πέρα από τον Ατλαντικό, αμφέβαλλαν για το κατά πόσο ένα τέτοιο βήμα ήταν «σοφό» καθώς μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και σε αύξηση του κινδύνου άμεσης εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στις εχθροπραξίες» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ απαιτούν περισσότερη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Η Zakharova κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν να απαιτούν από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να συνδράμουν περισσότερο στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
«Στις 30 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι ο όγκος της στρατιωτικής βοήθειας από το ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 μηνών.
Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι όλα τα όπλα που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και είτε θα καταστραφούν είτε θα κατασχεθούν, όπως έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει» ανέφερε η Zakharova.

Θα επηρεάσουν οι Patriot την έκβαση του πολέμου;

Η πιθανή αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει ριζικά την πρόοδο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, λέει ο Andrey Bystritsky, επικεφαλής του συμβουλίου ανάπτυξης και υποστήριξης του ιδρύματος Valdai Discussion Club.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συστήματα Patriot δεν είναι ένα όπλο που θα ανατρέψει ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν θαυματουργά όπλα στον κόσμο, επομένως οι αποστολές Patriot δεν θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε.
Ωστόσο παρατήρησε, πως μία τέτοια ενέργεια μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον διάλογο Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Η ρωσική αντίδραση

«Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στις αποστολές Patriot μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Από πολιτική άποψη, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και θα παρακινήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία», πρόσθεσε ο ειδικός.
O επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Andrey Kortunov υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην Ουκρανία.
«Δεν είναι απαραίτητα υπέρβαση κάποιας κόκκινης γραμμής, αλλά σίγουρα είναι μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε ένα νέο επίπεδο.
Νομίζω ότι σίγουρα θα προκαλέσει μια ρωσική απάντηση», υπογράμμισε.

Χρονοβόρα διαδικασία

Ο Kortunov σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος Patriot εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Τόνισε ότι αυτά τα συστήματα έρχονται σε διάφορες τροποποιήσεις και έχουν διαφορετικές σειρές.
«Υπάρχουν τροποποιήσεις με εμβέλεια 30-40 χιλιομέτρων και μετά υπάρχουν συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας, που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα», συνέχισε.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των συστημάτων.
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα.
Πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν είχε αποσταλεί νωρίτερα - ότι τέτοιες αποστολές περιλαμβάνουν πολυάριθμα καθήκοντα υλικοτεχνικής υποστήριξης και εργασίες εκπαίδευσης προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ξεκινήσουν τέτοιες αποστολές, τότε, φυσικά, θα χρειαστούν μήνες για να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα Patriot», κατέληξε ο Kortunov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης