Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Ρωσίας: Πιθανή πυρηνική καταστροφή από τις ενέργειες του Κιέβου στο σταθμό της Zaporizhia

Προειδοποίηση Ρωσίας: Πιθανή πυρηνική καταστροφή από τις ενέργειες του Κιέβου στο σταθμό της Zaporizhia
Κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia αναφέρει ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Mikhail Galuzin
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο να υπάρξει μια τεράστια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia από τις ενέργειες της Ουκρανίας προειδοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Galuzin.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Zaporizhia θα εφαρμοστεί επιτέλους και ότι ο κίνδυνος καταστροφής στην πυρηνική εγκατάσταση θα εξαλειφθεί.
Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική στην Ουκρανία και ότι το Κίεβο θα συνειδητοποιήσει ότι είναι ανεύθυνο να τίθεται σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής και η υποδομή του, επειδή τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις πιο καταστροφικές συνέπειες» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών TASS, o Galuzin.

Άμεσα ζώνη ασφαλείας

Όπως λέει ο Galuzin, η Μόσχα θα ήθελε να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό.
«Ο σταθμός βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία μας τώρα και λειτουργεί από μια ρωσική εταιρεία.
Από αυτή την άποψη, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο πυρηνικός σταθμός να λειτουργεί ομαλά και με ασφάλεια.
Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη τις ουκρανικές αρχές να λαμβάνουν πραγματικά εποικοδομητικά βήματα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Zaporizhia.
Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να βομβαρδίζει τόσο τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όσο και τις εγκαταστάσεις υποδομής του, προσπαθώντας να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά» υποστηρίζει ο Galuzin.

Εκτιμούμε τις ενέργειες του ΙΑΕΑ

Σύμφωνα με τον Galuzin, η Ρωσία εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Rafael Grossi για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού.
Υπενθυμίζεται πως ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia που βρίσκεται στην πόλη Energodar, είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και έχει ισχύ περίπου 6.000 MW.
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το εργοστάσιο από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 αν και έκτοτε υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους Ουκρανούς και στους Ρώσους.
Αρχές Σεπτεμβρίου μια αποστολή του ΙΑΕΑ με επικεφαλής τον Rossi είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο με απώτερο στόχο την αποτροπή μιας καταστροφής στο εργοστάσιο ενώ είχε ζητήσει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο για την αποτροπή τυχόν καταστροφών από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Grossi είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης