Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποπαραλλαγή Gryphon ευθύνεται για την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα; Συνεδριάζει εκτάκτως η Κομισιόν

Η υποπαραλλαγή Gryphon ευθύνεται για την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα; Συνεδριάζει εκτάκτως η Κομισιόν
H υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γαλλία
Σχετικά Άρθρα
H Gryphon, η παραλλαγή της Covid-19 που οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει ως την υποπαραλλαγή XBB.1.5 του ιού SarsCoV2, μπορεί να ευθύνεται για την έξαρση της επιδημίας Covid-19 στην Κίνα, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη λαμβάνονται μέτρα για τους ταξιδιώτες.
Η επιστημονική βεβαιότητα λείπει, και αυτό γιατί, όπως συμβαίνει συχνά, η Κίνα δεν παρέχει στοιχεία στη διεθνή κοινότητα, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το ότι ο μεταλλασσόμενος ιός είναι αυτός που οδηγεί την επιδημία στα ύψη είναι επομένως ακόμη μια υπόθεση, αλλά οι ειδικοί την εξετάζουν πολύ σοβαρά.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Κομισιόν

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της.
Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.
Να σημειωθεί ότι στην Ιταλία ήδη οι ταξιδιώτες από την Κίνα υποβάλλονται σε τεστ για την covid-19.


Τι συμβαίνει στην Κίνα


Στην Κίνα "συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό: ο αριθμός των θανάτων από τον Covid είναι ανεξέλεγκτος και μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μια υπόνοια για την πιθανότητα να κυκλοφορούν μία ή περισσότερες νέες παραλλαγές", σημειώνει ο ιολόγος Francesco Broccolo, του Πανεπιστημίου του Σαλέντο. Δεν λείπουν οι υποψήφιοι, αλλά προς το παρόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο XBB.1.5, το οποίο κυκλοφορεί στην Κίνα από τον Οκτώβριο και είναι αποτέλεσμα του ανασυνδυασμού δύο άλλων υποπαραλλαγών του Omicron: BA.2.1 και BA.2.1.
"Κυκλοφορεί ένα πραγματικό σμήνος παραλλαγών, αλλά το XBB αντικαθιστά γρήγορα τις κοινές υποπαραλλαγές, όπως οι BQ.1 και BQ.1.1", λέει και πάλι ο ειδικός. Η ίδια υποπαραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε τουλάχιστον εννέα άλλες χώρες, έξι από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές. 

Παρούσα στην Ιταλία

Εκτός από την Ιταλία, όπου αποτελούσε το 1,82% του κυκλοφορούντος ιού SarsCoV2 στις 27 Δεκεμβρίου, ο XBB έχει ανιχνευθεί στη Γαλλία (1,22%), το Βέλγιο (4,56%), τη Γερμανία (2,05%), την Ισπανία (2,61%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,44%), όπως αναφέρει ο ιστότοπος Our World in Data, επικαλούμενος στοιχεία για τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που έχουν κατατεθεί στη διεθνή βάση δεδομένων Gisaid.
Ο XBB υπάρχει επίσης στην Αυστραλία (3,33%), τον Καναδά (1,93%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (13,42%). Εδώ, ειδικότερα, φαίνεται να συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση κατά 140% των νοσηλειών στη Νέα Υόρκη τον τελευταίο μήνα.
 Ο ιός κυκλοφορεί λοιπόν ζωηρά και γι' αυτό, σημειώνει ο γενετιστής Massimo Zollo, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Covid-19 στο Ceinge της Νάπολης, ότι "θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα αεροδρόμια όχι μόνο στις απευθείας πτήσεις που φθάνουν από την Κίνα, αλλά και στις έμμεσες πτήσεις", ενώ είναι επίσης "απαραίτητο να είμαστε πιο δραστήριοι στη διάδοση των αντιικών φαρμάκων και να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνες για τις παραλλαγές, για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί από τώρα μέχρι και σε δύο μήνες από τώρα".

Νέος ιός ανθεκτικός στα εμβόλια;

 Το XBB θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα χάρη σε μια μετάλλαξη που ονομάζεται F486P, η οποία θα του επέτρεπε να αποφεύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται τόσο από λοιμώξεις Omicron 5 όσο και από εμβόλια και να ενισχύει επίσης τη σύνδεσή του με τον υποδοχέα Ace2 που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μεταλλάξεις εντοπίστηκαν επίσης στην πρωτεΐνη Spike, που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και τέσσερις μεταλλάξεις στην νουκλεοπρωτεΐνη Ν, η οποία έχει τη λειτουργία της προστασίας του ιικού γονιδιώματος, και πέντε στο ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαράγει το γενετικό του υλικό.
"Αυτό σημαίνει", καταλήγει ο Zollo, "ότι ο ιός SarsCoV2 βελτιώνει επίσης την ικανότητά του να αναπαράγεται". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης