Διεθνή

Erdogan: Η Τουρκία θα επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας ρωσικών σιτηρών σε φτωχές χώρες της Αφρικής

Erdogan: Η Τουρκία θα επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας ρωσικών σιτηρών σε φτωχές χώρες της Αφρικής
«Η Τουρκία είναι η χώρα χάρη στην οποία έχει επιλυθεί το πρόβλημα της δημιουργίας ενός διαδρόμου σιτηρών», σημείωσε ο Erdogan
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιβεβαίωσε τα σχέδια για δωρεάν προμήθειες ρωσικών αγροτικών προϊόντων σε φτωχές χώρες της Αφρικής.
«Η Τουρκία είναι η χώρα χάρη στην οποία έχει επιλυθεί το πρόβλημα της δημιουργίας ενός διαδρόμου σιτηρών. Αλλά η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε ρωσικά σιτηρά (ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin) συνεχίζει να προμηθεύει τις φτωχές χώρες και να παραδίδει Μέχρι τώρα, το 44% των γεωργικών προϊόντων έχει σταλεί στην Ευρώπη [μέσω του διαδρόμου σιτηρών] και το 14% στην Αφρική.
Θα δώσουμε την απάντησή μας εξισορροπώντας την κατάσταση με τις προμήθειες στις φτωχές αφρικανικές χώρες» είπε ο Erdogan την Κυριακή (15/1/2023) σε συνάντησή του με νέους.
Τα ζητήματα προμηθειών σιτηρών στην Αφρική ήταν το επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Erdogan με τον Ρώσο ομόλογό του στις 5 Ιανουαρίου.
Μια δέσμη συμφωνιών με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη για περίοδο 120 ημερών.
Μία από τις συμφωνίες που διέπουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι επρόκειτο να λήξει στις 19 Νοεμβρίου. Στις 17 Νοεμβρίου, οι συμφωνίες παρατάθηκαν για 120 ακόμη ημέρες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία παρατάθηκε αυτόματα αφού δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κανένα από τα μέρη σε αυτήν (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ηνωμένα Έθνη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης