Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γεράκι» η Lagarde - Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει «σημαντικά» τα επιτόκια - Πάρα πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

«Γεράκι» η Lagarde  - Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει «σημαντικά» τα επιτόκια - Πάρα πολύ υψηλός ο πληθωρισμός
Η πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε περιοριστικό έδαφος όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο στόχο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που παραμένει πάρα πολύ υψηλός, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά με σταθερό ρυθμό ώστε να φτάσουν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα και ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε η Lagarde σε ομιλία της σύμφωνα με το Reuters.
«Με άλλα λόγια, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο».

Οι τρεις προκλήσεις για την Ευρώπη

H Christine Lagarde έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο ομιλίας της σε εκδήλωση του γερμανικού Χρηματιστηρίου, περιγράφοντας τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την είσοδο στο 2023, ως εξής:
«Η πρώτη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να επανεξετάσουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα μείζονα συμφέροντά της σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Πρώτη πρόκληση: Είμαστε ευάλωτοι σε «αντίθετους γεωπολιτικούς ανέμους»

Ως οικονομία πολύ ανοιχτή στο εμπόριο και βαθιά ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είμαστε ευάλωτοι σε αντίθετους γεωπολιτικούς ανέμους.
Για παράδειγμα, το 35% της μεταποιητικής παραγωγής της Ευρώπης απορροφάται εκτός ΕΕ, πολύ περισσότερο από ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα.
Έτσι, καθώς γράφεται το κεφάλαιο του «κατακερματισμού» στην ιστορία της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι ηγέτης, όχι απλός ακόλουθος.
Και όπως υποστήριξαν πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος, έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε.
Ήδη η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για 80 χώρες, σε σύγκριση με λίγο περισσότερες από 20 χώρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό μας δίνει μοναδική διαπραγματευτική δύναμη για να διαμορφώσουμε το άνοιγμα προς μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με βασικούς εταίρους, όπως εκείνους στους οποίους βασιζόμαστε για κρίσιμους πόρους.
Και όπου βλέπουμε τα συμφέροντά μας να απειλούνται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας βάρος πιο στρατηγικά – κάτι που έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε με τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μέλλον στο οποίο η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να κατακερματιστεί.
Και η καλύτερη ασφάλιση έναντι ενός πιο αβέβαιου κόσμου είναι η οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας.

Δεύτερη πρόκληση: Ενεργειακή ασφάλεια και δικές μας πηγές ανάπτυξης. Ο λόγος της ενοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών

Έτσι, η δεύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αναπτύξει περισσότερο τις δικές μας πηγές ανάπτυξης.
Εδώ, ο νέος παγκόσμιος χάρτης παρουσιάζει στην Ευρώπη μια ευκαιρία.
Καθώς η ενεργειακή ασφάλεια καθίσταται επιτακτική, μπορούμε να θέσουμε τις επενδυτικές ανάγκες που σχετίζονται με το κλίμα –ειδικά στην καθαρή ενέργεια– στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας μοντέλου, ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση.
Αυτές οι επενδυτικές ανάγκες θα ανέρχονται σε σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2030.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση ως κίνητρο για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το ένα πέμπτο έως το 2050.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αύξηση της παραγωγικότητας και να διασφαλίσει ότι οι πράσινες επενδύσεις δεν ασκούν υπερβολική πίεση στις τιμές.
Αλλά οι φιλοδοξίες αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης θα απαιτήσουν ένα τεράστιο ποσό χρηματοδότησης.
Και εδώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, εάν εφαρμοστούν οι ευνοϊκές πολιτικές.
Η ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών της Ευρώπης (CMU) θα είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Οι επενδυτές σε μετοχές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη από τις τράπεζες για έργα υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης και η χρηματοδότηση μετοχών τείνει να αυξάνει την πράσινη καινοτομία.
Όμως η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου δράσης CMU της Επιτροπής θα είναι κρίσιμη εδώ.
Κάποια πρόοδος σημειώνεται.
Η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα προτάσεις για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών περί αφερεγγυότητας και τη διευκόλυνση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Αντιμετωπίζει επίσης ζητήματα που εμπόδισαν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, όπως η τοποθέτηση της χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια σε ίση φορολογική βάση με τη χρηματοδότηση χρέους.
Και η πρόσφατη συμφωνία της Ευρώπης για ένα ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για τις μεγάλες εταιρείες θα υποστηρίξει τη φορολογική εναρμόνιση εντός της ΕΕ, η απουσία της οποίας έχει συχνά θεωρηθεί ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς.

Τρίτη μεγάλη πρόκληση το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Και αυτή φυσικά είναι η πρόκληση που με απασχολεί περισσότερο.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός, εν μέρει επειδή είμαστε ευάλωτοι στην μεταβαλλόμενη γεωπολιτική της ενέργειας.
Η αποσύνδεση από τη Ρωσία πέρυσι ώθησε τον ενεργειακό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ σε εξαιρετικά επίπεδα.
Όμως, ενώ ο ενεργειακός πληθωρισμός μειώθηκε πρόσφατα, ο υποκείμενος πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται.
Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας οι ρυθμοί πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ να μην εδραιωθούν στην οικονομία.
Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Και θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Σε λιγότερο από μισό χρόνο, αυξήσαμε τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 250 μονάδες βάσης, την ταχύτερη αύξηση στην ιστορία μας.
Και έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Με άλλα λόγια, θα παραμείνουμε στην πορεία για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης