Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη ανησυχία Scholz: Θα κάνω τα πάντα για να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση, σε πόλεμο Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Έντονη ανησυχία Scholz: Θα κάνω τα πάντα για να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση, σε πόλεμο Ρωσίας - ΝΑΤΟ
Ως καγκελάριος, πρέπει "να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Scholz στην Tagesspiegel και διαβεβαίωσε πως έχει ανοιχτή επικοινωνία με τον Ρώσο Putin

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz διατηρεί ανοιχτή την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin καθώς θεωρεί πως «πρέπει να συνεχιστούν», όπως είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Tagesspiegel, είναι σε καλό κλίμα, παρά τις αντίθετες απόψεις, ενώ αρνήθηκε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών για να μην «προδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».
«Θα έχω ξανά τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Putin, γιατί πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τόνος σε τέτοιες συνομιλίες «δεν είναι καθόλου αγενής», παρά τις «εντελώς διαφορετικές» απόψεις για την κατάσταση.

Ο Scholz σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία «έναν τρομερό παράλογο πόλεμο».
«Μερικές φορές πρόκειται για θέματα όπως η ανταλλαγή κρατουμένων, η εξαγωγή σιτηρών, ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye», είπε ο Scholz.
«Αλλά είναι σημαντικό για μένα η συζήτηση να επιστρέφει πάντα σε ένα συγκεκριμένο θέμα: η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ".
Η τελευταία φορά που ο Scholz και ο Putin μίλησαν τηλεφωνικά ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 2022.

Όχι στις παραδόσεις μαχητικών, «κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών»

Ωστόσο, συνεχίζει στην συνέντευξή του, μετά την απόφαση για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) ζήτησε σύνεση στη συζήτηση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων.
Ο ίδιος προειδοποίησε κατά της "εισόδου σε έναν συνεχή ανταγωνισμό για να ξεπεράσει ο ένας τον άλλον όταν πρόκειται για οπλικά συστήματα", δήλωσε ο Scholz στην εφημερίδα "Tagesspiegel" (κυριακάτικη έκδοση) αναφορικά με τις απαιτήσεις να προμηθεύsει πλέον και η Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.
"Εάν, μόλις ληφθεί μια απόφαση, αρχίζει η επόμενη συζήτηση στη Γερμανία, αυτό δεν φαίνεται πολύ σοβαρό και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κρατικές αποφάσεις.

Μετά την υπόσχεση της Γερμανίας και άλλων δυτικών χωρών να προμηθεύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροσκάφη.
Η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει αυτό.
Ως καγκελάριος, πρέπει "να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Scholz στην Tagesspiegel.
Δεν υπάρχει τέτοιος πόλεμος και ο ίδιος "δεν θα επέτρεπε μια τέτοια κλιμάκωση".

Οι ανησυχητικές δηλώσεις ΝΑΤΟ

Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου το ΝΑΤΟ διά του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Rob Bauer δήλωσε ευθέως ότι η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTP της Πορτογαλίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, υποστήριξε: «Είμαστε έτοιμοι».
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να απαντήσει μόνο εάν η Ρωσία περάσει την κόκκινη γραμμή εισβάλλοντας σε ένα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένο επειδή αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει τη στρατιωτική πρωτοβουλία.
"Το ότι ο εχθρός σου έχει καλύτερα όπλα δεν είναι πρόβλημα του εχθρού.
Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα", είπε.
Η συνέντευξη έθεσε επίσης το θέμα της εισαγωγής «μιας οικονομίας σε καιρό πολέμου αλλά σε καιρό ειρήνης», ωστόσο, ο Bauer παραδέχτηκε ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης