Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πρώην στελέχη οι ρωσικές δραστηριότητες της Goldman Sachs - Το διάταγμα Putin που έδεσε τα χέρια δυτικών τραπεζών

Σε πρώην στελέχη οι ρωσικές δραστηριότητες της Goldman Sachs - Το διάταγμα Putin που έδεσε τα χέρια δυτικών τραπεζών
Ο Putin έχει απαγορεύσει σε 45 ξένες τράπεζες να διαθέσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς την προσωπική του έγκριση
Η Goldman Sachs συμφώνησε πέρυσι να μεταβιβάσει μέρος των ιδιωτικών ρωσικών επενδύσεών της σε δύο πρώην υπαλλήλους της τράπεζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τερματίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα μετά τον πόλεμο της Μόσχας με την Ουκρανία.
Η Goldman μεταβίβασε τα ποσοστά ιδιοκτησίας της στη ρωσική εταιρεία προσλήψεων HeadHunter και την Cian, έναν ιστότοπο καταχώρησης ακινήτων, στους Maxim Klimov και Anton Schreider, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Οι Klimov και Schreider ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman στη Ρωσία μέχρι να αποχωρήσουν από την αμερικανική τράπεζα τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Οι ακριβείς όροι της συναλλαγής δεν μπορούσαν να γίνουν γνωστοί, αλλά έγινε σε μειωμένη τιμή, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Η συμφωνία δίνει στους πρώην υπαλλήλους της Goldman μερίδια σε εταιρείες που παρέμειναν κερδοφόρες ακόμη και όταν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου προκάλεσαν έξοδο ξένων ομίλων και έπληξαν τις αγορές.
Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC, το οποίο ανέφερε ότι αφορούσε μειοψηφικές συμμετοχές.

Οι δυσκολίες των δυτικών εταιριών

Πολλές δυτικές εταιρείες, όπως η McDonald's, η McKinsey, οι τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες και αρκετές δικηγορικές εταιρείες, έχουν εκποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία σε τοπικά κεφάλαια.
Οι συμφωνίες αυτές θεωρούνται συχνά προτιμότερες από την πώληση στην εξωτερική αγορά, σύμφωνα με τραπεζίτες, όπου οι σαρωτικές δυτικές κυρώσεις έχουν απαγορεύσει τους δυνητικούς αγοραστές και ορισμένες εταιρείες που θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έχουν ουσιαστικά παραδώσει περιουσιακά στοιχεία σχεδόν δωρεάν.
Ορισμένες από τις δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία έχουν διαπραγματευτεί ρήτρες επαναγοράς σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις και επιλέξουν να επιστρέψουν στην αγορά.
Η Cian είχε καθαρά κέρδη 2,25 δισ. ρουβλίων το τρίτο τρίμηνο του 2022, τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της εταιρείας.
Η HeadHunter, η οποία έχει περίπου 28,5 εκατ. μηνιαίους επισκέπτες στον ιστότοπο αγγελιών της, πραγματοποίησε καθαρά έσοδα 1,4 δισ. ρουβλίων το ίδιο τρίμηνο, αν και το σύνολο ήταν κατά 20% μειωμένο σε ετήσια βάση.

Το διάταγμα Putin

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να κλείσει τις επιχειρήσεις της στη Ρωσία, όπου έχει παρουσία από το 1998, μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ειδικοί σε θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι ο τερματισμός των δραστηριοτήτων σε μια χώρα μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος.
Οι προσπάθειες των δυτικών τραπεζών να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά έχουν περιπλεχθεί από ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον Οκτώβριο, το οποίο απαγορεύει σε 45 ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, να διαθέσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς την προσωπική του έγκριση.
Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους, η Goldman είχε μειώσει τη συνολική πιστωτική της έκθεση σε 205 εκατ. δολάρια από 650 εκατ. δολάρια στο τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης