Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, επιμένουν οι φόβοι για ύφεση - O DAX στο -1%

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, επιμένουν οι φόβοι για ύφεση - O DAX στο -1%
Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε περαιτέρω κατά 1%, συνεχίζοντας sell off της Πέμπτης
Σχετικά Άρθρα
(upd) Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η οικονομική αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο ενέτεινε τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση το 2023.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1% στις 15.377 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,14% στις 7.897 μονάδες. 
Στις 7.147 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,2% στις 27.433 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,8% στις 9.167 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Το φυσικό αέριο ενισχύεται στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαρτίου να σημειώνει άνοδο 3% στα 54 ευρώ.
Σημαντική κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται 2,5% στα 86,66 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +2,6% στα 80,08 δολ. το βαρέλι.

Βρετανία: Αναπόφευκτη η ύφεση το 2023

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε οριακά να εισέλθει σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς η οικονομία της χώρας παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη κατά τους τρεις αυτούς τελευταίους μήνες του έτους, μετά από πτώση 0,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση 0,5% τον μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μια σειρά από από αξιωματούχους τη Federal Reserve ήταν πρόθυμοι αυτή την εβδομάδα να εκφράσουν την επιθυμία τους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προκαλώντας ενδεχομένως μια δραστική επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε περαιτέρω κατά 1%, συνεχίζοντας sell off της Πέμπτης, αφού η ελβετική τράπεζα κατέγραψε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η πληγείσα από το σκάνδαλο τράπεζα προειδοποίησε επίσης την Πέμπτη ότι περαιτέρω "σημαντική" ζημία είναι πιθανή φέτος, δεδομένων των επιπέδων των εκροών, γεγονός που ώθησε την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA να δηλώσει ότι "παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων".
Παραμένοντας στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 5,8% αφού η First Abu Dhabi Bank, ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι δεν αξιολογεί επί του παρόντος μια πιθανή προσφορά για τον βρετανικό πιστωτικό οργανισμό, διαψεύδοντας τις εικασίες για μια πιθανή σύνδεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης