Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (Bundesbank): Δεν αποκλείεται να χρειαστεί μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, τον Μάρτιο

Nagel (Bundesbank): Δεν αποκλείεται να χρειαστεί μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, τον Μάρτιο
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό αφήνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel, το ενδεχόμενο νέας μεγάλης αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός.
Παρ' όλο που ο πληθωρισμός είναι αρκετά κάτω από την κορύφωσή του, ο υποκείμενος πληθωρισμός, ένας βασικός δείκτης της ανθεκτικότητας του πληθωρισμού, αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 5,3% τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να κολλήσει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
«Φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά τον Μάρτιο και θα μειωθεί μόνο με αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Nagel σε συνέντευξη Τύπου στην Ινδία και συμπλήρωσε «γι' αυτό δεν αποκλείω να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, πέραν του Μαρτίου».

Αύξηση 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο

Η ΕΚΤ έχει ήδη υποσχεθεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% τον Μάρτιο του 2023 και οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι θα προχωρήσουν σε άλλες 75 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Όμως, οι πιο ήπιοι αξιωματούχοι, ιδίως από τον νότο της ευρωζώνης των 20 χωρών, αντιδρούν, ζητώντας πιο μετρημένα βήματα, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια περιορίζουν πλέον την οικονομική ανάπτυξη.
Στον αντίποδα, ο Nagel δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως τα επιτόκια είναι ακόμη περιοριστικά, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στον πιο απότομο κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης