Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κρυφές» οι τιμές στα CDS της Credit Suisse - Άγγιξαν τις 1.200 μ.β., όπως των ελληνικών την εποχή των capital controls

«Κρυφές» οι τιμές στα CDS της Credit Suisse - Άγγιξαν τις 1.200 μ.β., όπως των ελληνικών την εποχή των capital controls
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε παρόμοια επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας
Σε επίπεδα που αποτυπώνουν τις σοβαρές ανησυχίες κατάρρευσης βρίσκεται το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse Group, αν και οι τιμές δεν είναι δημόσιες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών στο εγγύς μέλλον πλησιάζει ένα σπάνιο επίπεδο που συνήθως σηματοδοτεί σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών.
Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή στην πηγή τιμολόγησης CMAQ διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη.
Οι επενδυτές έβλεπαν τιμές έως και 1.200 μονάδες βάσης για τα μονοετή senior credit-default swaps το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Τα spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης στα μονοετή senior τραπεζικά CDS είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε παρόμοια επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.
Το επίπεδο είναι περίπου 18 φορές το συμβόλαιο της αντίπαλης ελβετικής τράπεζας UBS Group και περίπου εννέα φορές το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης χρεοκοπίας

Η καμπύλη των CDS είναι επίσης βαθιά ανεστραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης χρεοκοπίας της τράπεζας αντί μιας χρεοκοπίας σε πιο μακρινό χρονικό διάστημα.
Η καμπύλη των CDS του δανειστή είχε κανονική ανοδική κλίση μόλις την Παρασκευή.
Οι επενδυτές συνήθως αποδίδουν υψηλότερο κόστος προστασίας για μεγαλύτερες, πιο αβέβαιες περιόδους.
Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας πολύπλοκης τριετούς αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία.
Χτυπήθηκε σκληρά από το πρόσφατο κύμα πτωτικών τάσεων που προκλήθηκε από την πτώση της Silicon Valley Bank, με τα spreads των πενταετών CDS της να σημειώνουν ρεκόρ.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη ότι η επιχειρηματική δυναμική βελτιώθηκε αυτό το τρίμηνο και ότι η τράπεζα προσέλκυσε κεφάλαια μετά την κατάρρευση της SVB.
Ως συστημικά σημαντική τράπεζα, η Credit Suisse ακολουθεί "ουσιωδώς διαφορετικά πρότυπα" όσον αφορά την κεφαλαιακή ισχύ, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα σε σχέση με δανειστές όπως η SVB, δήλωσε ο Koerner.
Είπε ότι η τράπεζα είχε δείκτη κεφαλαίου CET1 14,1% το τέταρτο τρίμηνο και δείκτη κάλυψης ρευστότητας 144%, ο οποίος έκτοτε έχει αυξηθεί.
Ο πρόεδρος Axel Lehmann δήλωσε επίσης ότι η κρατική βοήθεια "δεν είναι θέμα" για την τράπεζα και ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας με την πρόσφατη κατάρρευση της SVB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης