Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κυνισμό οι ΗΠΑ απορρίπτουν την κατάπαυση πυρός και κάθε ειρηνευτικό σχέδιο, για λόγους... γοήτρου και χρόνου

Με κυνισμό οι ΗΠΑ απορρίπτουν την κατάπαυση πυρός και κάθε ειρηνευτικό σχέδιο, για λόγους... γοήτρου και χρόνου
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στην ειρήνευσης με τη μεσολάβηση της Κίνας και είναι σαφές ότι ασκεί πίεση στον Zelensky να κάνει το ίδιο.
Σχετικά Άρθρα
Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει κάθε πιθανή πρωτοβουλία ειρηνευτικού σχεδίου ή ακόμη και κατάπαυσης τους πυρός στην Ουκρανία, για λόγους... γοήτρου και για να κερδίσουν χρόνο:
- Οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα απορριπτικές σε κάθε πρωτοβουλία και όρους ειρήνευσης που δεν εκπορεύεται ή υποστηρίζεται από τις ίδιες, ιδιαίτερα όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εκπορεύονται από την μεσολάβηση της Κίνας, για λόγους γοήτρου.
- Οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσουν χρόνο, για να συγκεντρώσουν τα όπλα να στηρίξουν τον proxy πόλεμο που διεξάγουν και προκειμένου να μεθοδεύσουν τις επόμενες κινήσεις τους αναφορικά με την κατάσταση που δημιουργεί η κατάρρευση της SVB, γιατί μόνο έτσι μετριάζουν τα όποια οφέλη προκύπτουν για την ρωσική οικονομία, παρότο στο μεταξύ η Ουκρανία θα συνεχίζει να αιμορραγεί!
Αυτή η αιτιολογία ωστόσο, κρύβεται στο παρασκήνιο, γιατί στο προσκήνιο, αφότου το Πεκίνο επιβεβαίωσε την Παρασκευή 17/3 ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα ταξιδέψει στη Μόσχα από Δευτέρα 20/3  έως Τετάρτη 22/3 για να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Vladimir Putin, η κυβέρνηση Biden εξέφρασε ανησυχία για μια πιθανή «κακή συμφωνία» για την Ουκρανία καθώς θα αποτελούσε μια...

Επικύρωση της εδαφικής κατάστασης μια κατάπαυση του πυρός

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε μόνο τον Putin και τις δυνάμεις του σε αυτό το σημείο.
Αυτό αφού αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Xi αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Zelensky της Ουκρανίας σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας.
«Μια κατάπαυση του πυρός τώρα είναι... ουσιαστικά η επικύρωση της ρωσικής κατάκτησης», είπε ο Kirby.
Και φυσικά, θα ήταν μια ακόμη συνεχιζόμενη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η διπλωματική επέμβαση και το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις:

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε την Παρασκευή ότι μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα νομιμοποιήσει την κατοχή της Μόσχας στο 17% περίπου του ουκρανικού εδάφους που καταλήφθηκε με τη βία.
Αυτό είναι κυρίως στα ανατολικά, δηλαδή στην περιοχή του Donbass, όπου η Ρωσία έχει κερδίσει τον τελευταίο καιρό και είναι έτοιμη να καταλάβει τη στρατηγική πόλη Bakhmut.
Ωστόσο, η προληπτική και κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε πιθανής κατάπαυσης του πυρός από τον Kirby έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των ΗΠΑ ότι είναι αποκλειστικά απόφαση του Zelensky να λάβει.
Ο Λευκός Οίκος ανοιχτά προωθεί την ιδέα ότι δεν βρίσκεται στο παρασκήνιο της λήψης αποφάσεων από το Κίεβο, και πως η κυβέρνηση Zelensky ασκεί τις δικές της κυρίαρχες επιλογές σχετικά με τη στρατηγική του πολέμου.

Όμως είναι σίγουρο πως στο παρασκήνιο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στην ειρήνη με τη μεσολάβηση της Κίνας και είναι σαφές ότι ασκεί πίεση στον Zelensky να κάνει το ίδιο.

Οι ΗΠΑ μπορεί επίσης να ανησυχούν για το πόσο ανοιχτή φαίνεται να είναι η Ουκρανία στις συναλλαγές με την Κίνα.
Σύμφωνα με την Hill: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba είπε την Πέμπτη ότι μίλησε με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang, όπου οι δυο τους συζήτησαν «τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας» και υπογράμμισαν τη σημασία της «φόρμουλας ειρήνης» του Zelensky για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας.
Kαλεί εν μέρει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλα τα εδάφη που κατέχει στην Ουκρανία».
Όμως από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, οι ΗΠΑ υποστήριξαν κυνικά κίνητρα πίσω από τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Πεκίνου, παρά το γεγονός ότι ο Zelensky υπαινίχθηκε ότι είναι ανοιχτός σε βαθύτερες συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία.
Ο Kirby στις νέες του παρατηρήσεις είπε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πιθανή κατάπαυση του πυρός για να σταθεροποιήσει τα κέρδη.
Τότε οι ρωσικές δυνάμεις «θα είναι βασικά ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν αυτή την εκεχειρία για να εδραιώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους στην Ουκρανία», δήλωσε, γεγονός που δεν θέλουν οι ΗΠΑ.

Η άλλη όψη: Θέλουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley η οποία οφελεί την Ρωσία

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley έχουν καταστραφεί παρόλο που οι ΗΠΑ χρειάζονται καινοτομίες στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα να προχωρούν με άλματα στον τομέα της άμυνας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανησυχούσε περισσότερο για τη διάσωση της Ουκρανίας, το προηγούμενο διάστημα παρά για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Τώρα θα πρέπει να ασχοληθεί με τα του οίκου της, αλλιώς θα χάσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της ενώ, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ..
Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποστεί ποτέ δοκιμασία ακραίων καταστάσεων για την σταθερότητα με αύξηση των επιτοκίων.
Τα φτηνά δάνεια σημαίνουν τα πάντα για την Αμερική και έχουν βυθιστεί στη λήθη.
 Ο αριθμός των εταιρειών που είχαν ανοιχτά πιστωτικά όρια με την SVB ήταν μεγάλος.
Η Fed θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το... τυπογραφείο — και αυτό δεν είναι καλός οιωνός, όσον αφορά την αξιοπιστία του δολαρίου.
Εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ καταρρεύσει, η Ρωσία δύσκολα θα επηρεαστεί, γιατί οι κερδοσκοπικές πωλήσεις ξένων επενδυτών στη ρωσική αγορά θα είναι αδύνατες, και το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα απελευθερώσει το νόμισμά του από το δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης