Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25%

Bank of England: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25%
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη και δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση του βρετανικού πληθωρισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως, παρά το αιφνιδιαστικό άλμα στην αύξηση των τιμών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο 10,4%.
Με φόντο τις πιο αισιόδοξες τις προοπτικές για τον αργό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, οι εννέα επιτηρητές της BoE ψήφισαν 7-2 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%.
Αυτή ήταν η 11η συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, αν και ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, σημειώνει το Reuters.
Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Swati Dhingra και Silvana Tenreyro ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, ενώ η Catherine Mann, η οποία υπήρξε η ισχυρότερη υπέρμαχος της επιτροπής για την αύξηση των επιτοκίων με μεγαλύτερα βήματα, υποστήριξε τη σχετικά μικρή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Η BoE - η οποία προσπαθεί να συμβιβάσει τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές και τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες τράπεζες με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό - διατήρησε αμετάβλητο το μήνυμά της ότι η MPC της θεωρεί λιγότερο επείγον τη διατήρηση της ταχείας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων.
Το MPC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης της στενότητας των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της συμπεριφοράς της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των υπηρεσιών", δήλωσε η BoE.
"Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής", πρόσθεσε.

H ΒοΕ βλέπει επιβράδυνση του πληθωρισμού

Ο Διοικητής της BoE Andrew Bailey και οι συνάδελφοί του τον περασμένο μήνα απέσυραν τη διατύπωση που έλεγε ότι είναι έτοιμοι να δράσουν δυναμικά εάν οι προοπτικές υποδηλώνουν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ανακοίνωση της Πέμπτης, η BoE δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών παραμένει σε πορεία απότομης πτώσης την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους, παρά την αιφνιδιαστική εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10,4% τον Φεβρουάριο.
Ο πληθωρισμός το δεύτερο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της BoE τον περασμένο μήνα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παράταση των κρατικών επιδοτήσεων για τη μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών και οι διεθνείς τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης