Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδισμένος ο Trump από την υπόθεση Stormy Daniels - Κοντά στο χρίσμα Ρεπουμπλικάνων - Οι Δημοκρατικοί οδηγούν τις ΗΠΑ στην κόλαση

Κερδισμένος ο Trump από την υπόθεση Stormy Daniels - Κοντά στο χρίσμα Ρεπουμπλικάνων - Οι Δημοκρατικοί οδηγούν τις ΗΠΑ στην κόλαση
Δεν μπορούν να μας νικήσουν στην κάλπη, για αυτό και προσπαθούν να μας νικήσουν μέσω του νόμου ήταν το μήνυμα του Trump
Σχετικά Άρθρα
Κερδισμένος πολιτικά από την υπόθεση της Stormy Daniels βγαίνει ο Donald Trump, ο οποίος αφού δήλωσε αθώος για τις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, η οποία προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2024.
Ο Trump, αν και έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ στον οποίο αποδόθηκαν ποινικές κατηγορίες, φαίνεται πως καταφέρνει να γυρίσει υπέρ του όλη αυτήν την αρνητική δημοσιότητα, υποστηρίζοντας πως η δικαστική αυτή περιπέτεια του δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια των Δημοκρατικών να εξαπολύσουν εναντίον του ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών».
Ήδη, στις πρώτες του δηλώσεις, έκανε λόγο για παρέμβαση της Δικαιοσύνης στις προεδρικές εκλογές του 2024, αναφέροντας πως μοναδικός του στόχος είναι να υπερασπιστεί το έθνος έναντι αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν.
Και κάπως έτσι ο Trump, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είχε βρεθεί στο περιθώριο ακόμα και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μια και είχε «χρεωθεί» το αρνητικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, βλέπει τις πολιτικές του μετοχές να εκτοξεύονται, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες η δημοτικότητα του στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τα τελευταία γεγονότα, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τον Trump στο χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα, καθώς οι βασικοί αντίπαλοι του, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα και «πουλέν» για πολλούς Ρεπουμπλικάνους Ron DeSantis, μοιάζει να χάνει πλέον τη δυναμική του.

Αθώος

Ο Trump δήλωσε αθώος στις 34 κατηγορίες περί παραποίησης επιχειρηματικών εγγράφων που του αποδόθηκαν σε σχέση με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Stormy Daniels το 2016 (αν και κατηγορίες αφορούν αντίστοιχη υπόθεση και με την Karen McDougal, μοντέλο του Playboy) προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της για ερωτική σχέση που φαίνεται πως είχαν το 2006.
Οι κατηγορίες δεν αφορούν αυτήν καθευατή την υπόθεση εξαγοράς, αλλά το ότι ο Trump πέρασε το ποσό των 130.000 δολαρίων που έδωσε στη Daniels ως έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η εισαγγελική πλευρά υποστήριξε ότι ο Trump με την παραποίηση των εγγράφων αυτών, παραβίασε την εκλογική νομοθεσία καθώς απέκρυψε επιζήμιες πληροφορίες και παράνομη δραστηριότητα από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν και μετά τις εκλογές του 2016.
trump-01.jpg
Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Trump και συνεργάτες του εφάρμοσαν ένα σχέδιο «εξαγοράς της σιωπής» (catch and kill), προκειμένου να εντοπίσουν, να εξαγοράσουν και να θάψουν αρνητικές πληροφορίες για εκείνον, ώστε να ενισχύσουν τις εκλογικές του πιθανότητες.
Ακολούθως - και βάσει του κατηγορητηρίου -  ο Trump κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει κρυφή αυτήν τη συμπεριφορά, με δεκάδες ψευδείς καταχωρήσεις στα επιχειρηματικά αρχεία με σκοπό την απόκρυψη εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών που παραβιάζουν την πολιτειακή και ομοσπονδιακή εκλογική νομοθεσία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης του απήγγειλε 34 κατηγορίες παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό.

Ελεύθερος χωρίς εγγυήσεις

Κατόπιν της διαδικασίας που διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Trump αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση έως τον ορισμό της δίκης του.
Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά τον προειδοποίησε για τυχόν εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τη δικαστική διαδικασία ή για προτροπές σε βία και πολιτική αναταραχή.
Σημειώνεται πως ο Trump δεν υποχρεώθηκε ούτε να φορέσει χειροπέδες ούτε να βγάλει φωτογραφίες στο πλαίσιο της προσαγωγής του, αν και δεν απέφυγε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα.

Παρέμβαση Δικαιοσύνης στις εκλογές του 2024

«Δεν φανταζόμουν ποτέ πως είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αμερική» υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Trump μιλώντας από την κατοικία του στο Mar al Lago, στην Φλόριντα, όπου και επέστρεψε μετά τη δίκη του.
«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας εναντίον αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν» είπε ο Trump, ο οποίος έκανε λόγο για παρέμβαση της Δικαιοσύνης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
«Δεν μπορούν να μας νικήσουν στην κάλπη, για αυτό και προσπαθούν να μας νικήσουν μέσω του νόμου» ήταν το σαφές μήνυμα του Trump.

Δεν υπάρχει κατηγορητήριο

Στην ομιλία του ο Trump υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικά θέμα κατηγορίας σε βάρος του.
«Δεν υπάρχει κατηγορητήριο.
Επισήμαναν πως δεν υπάρχει κατηγορητήριο, επί της ουσίας όλοι» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος αφού χαρακτήρισε αποτυχημένο και Δημοκρατικό τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg, είπε ότι αυτός κατηγορεί έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία με βάση ένα κατηγορητήριο που δεν στέκει.
Επιπλέον, ο Trump κατηγόρησε τον Bragg ότι διέρρευσε παράνομα έναν τεράστιο όγκο δικαστικών πληροφοριών, κάτι για το οποίο, όπως είπε, θα έπρεπε είτε να διωχθεί ή τουλάχιστον να παραιτηθεί.

Πυρά και στο δικαστή

Αλλά ο Trump έβαλε στο στόχαστρο του και τον δικαστή Juan Merchan.
«Έχω ένα δικαστή που μισεί τον Trump, με μια σύζυγο και οικογένεια που μισούν τον Trump, η κόρη των οποίων εργαζόταν για την Kamala Harris» τόνισε ο Trump, αναφερόμενος στη Loren Merchan, η οποία είναι συνεργάτης σε εταιρεία στρατηγικής για ψηφιακές προεκλογικές εκστρατείες.
Η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει πολλούς Δημοκρατικούς, ανάμεσα τους και τον Joe Biden και την Kamala Harris στις εκλογές του 2020.
Επιπλέον, ο Trump υποστήριξε ότι το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ έχει γίνει παράνομο και ότι «το χρησιμοποιούν τώρα για να κερδίσουν τις εκλογές».

Νέες έρευνες

Ωστόσο, η υπόθεση της Stormy Daniels δεν είναι η τελευταία με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε βάρος του Trump «τρέχει» μια ξεχωριστή ποινική έρευνα από τον εισαγγελέα της Τζόρτζια με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα στην Πολιτεία της Τζόρτζια το 2020 καθώς και δύο έρευνες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απόπειρες ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων το 2020 και για τα απόρρητα κρατικά έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλη του στην Φλόριντα μετά την αποχώρηση του από την προεδρία των ΗΠΑ.

Πιο κοντά στο χρίσμα

Παρόλο αυτά η δυναμική του Trump στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες και αφότου ξέσπασε το ζήτημα της παραπομπής του στη Δικαιοσύνη.
Δημοσκόπηση δείχνει πως αυξήθηκε από το 44% στο 48% το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που θέλουν ο Trump να είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, με τον Trump να θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα είναι αυτός που θα διεκδικήσει την προεδρία για τους Ρεπουμπλικάνους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μια και υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον πολιτικό του αντίπαλο να σταθεί απέναντι του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης