Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από WSJ για πόρισμα CIA και State Department: Δεν διέταξε ο Putin τον θάνατο του Navalny

Βόμβα από WSJ για πόρισμα CIA και State Department: Δεν διέταξε ο Putin τον θάνατο του Navalny
Δύο μήνες μετά τον θάνατο του αντιφρονούντα, έρευνες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Alexei Navalny, σύμφωνα με τη Wall Street Journal
Δεν διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον θάνατο του επικριτή του Alexei Navalny όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό της θέμα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, και πόρισμα των CIA και State Department.
Ο θάνατος του Alexey Navalny τον Φεβρουάριο σε μια φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο προκάλεσε ένα νέο κύμα κυρώσεων που στόχευαν τη ρωσική οικονομία, ανέστειλε τις λεπτές διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και άφησε σε αταξία την περιορισμένη ρωσική αντιπολίτευση της Ρωσίας.
Όμως, δύο μήνες μετά έρευνες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Alexei Navalny, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ο 47χρονος Navalny υπήρξε ο πιο σφοδρός επικριτής του Putin.
Οι συνεργάτες του κατηγόρησαν άμεσα τον Putin ότι ζήτησε τη δολοφονία του και υποστηρίζουν ότι έχουν και, θα παρουσιάσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι οι ρωσικές αρχές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του αντιφρονούντα.

Τον Μάρτιο ο Putin χαρακτήρισε τον θάνατο του Navalny «λυπηρό» και επεσήμανε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να τον παραδώσει στη Δύση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με την προϋπόθεση ότι ο αντιφρονών δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία.
Η εφημερίδα τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαλλάξει τον Ρώσο πρόεδρο από κάθε ευθύνη για τον θάνατό του, καθώς ο αντιφρονών ήταν στόχος των ρωσικών αρχών επί χρόνια, είχε φυλακιστεί για αδικήματα τα οποία η Δύση έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Navalny το 2020.
Οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal δήλωσαν ότι το συμπέρασμα της μη εμπλοκής του Putin στον θάνατο του Navalny «είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών και έχει υιοθετηθεί από πολλές υπηρεσίες - ανάμεσά τους η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και η υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε διάφορες πληροφορίες, περιλαμβανομένων απόρρητων, και στην ανάλυση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή του θανάτου του Navalny και πώς το γεγονός επισκίασε την επανεκλογή του Putin στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Leonid Volkov, συνεργάτης του Navalny, χαρακτήρισε τα αμερικανικά ευρήματα αφελή και γελοία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης