Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς κινούνται οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως - Τα ελληνικά ακίνητα παραμένουν - 26% χαμηλότερα από ότι το 2010

Πώς κινούνται οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως -  Τα ελληνικά ακίνητα παραμένουν - 26% χαμηλότερα από ότι το 2010
Η Ελλάδα καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών των ακινήτων στη 12ετία 2010 - 2022
Σχετικά Άρθρα
Τα σπίτια έχουν πολλές λειτουργίες: καλύπτουν ανάγκες, είναι χρήσιμα, οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά μαζί τους, ενώ για κάποιους λειτουργούν ως επένδυση για να χτίσουν πλούτο.
Η επενδυτική λειτουργία της αγοράς ακινήτων λοιπόν, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση σε πολλές χώρες, οδηγεί τις τιμές των κατοικιών στον ουρανό.
Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν συνεχώς. Δεν είναι όμως έτσι.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (το παγκόσμιο ίδρυμα των κεντρικών τραπεζών), οι Ehsan Soltani της Visual Capitalist και Pallavi Rao έφτιαξαν μια λίστα που αποτυπώνει τις εμταβολές στις πραγματικές τιμές των κατοικιών  (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) και τις ονομαστικές τιμές των κατοικιών από το 2010 έως το 2022 σε 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το βασικό συμπέρασμα που κατά τους αναλυτές προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ότι από τις 57 χώρες, το 80% είχε πράγματι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών τα τελευταία 12 χρόνια.
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες είχαν μάλιστα τις υψηλότερες αυξήσεις.
Σε όλες τις χώρες που μετρήθηκαν, η πραγματική τιμή των κατοικιών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30% κατά μέσο όρο από το 2010.
Υπάρχουν όμως και κάποιες πολύ λίγες χώρες που στη 12ετία 2010 - 2022 είχαν πτώση των τιμών των κατοικιών, και από αυτές τις χώρες τη μεγαλύτερη πτώση είχαν η Ιταλία, η Ρωσία και η Ελλάδα.

Χώρες όπου οι τιμές των κατοικιών  αυξήθηκαν στο διάστημα 2010-2022

Κορυφαία στην ομάδα των 45 χωρών με αυξημένες τιμές κατοικιών είναι η Ισλανδία, με τις τοπικές πραγματικές τιμές να υπερδιπλασιάζονται από το 2010.

πιανακσ.JPG

Άλλες χώρες με 85% ή υψηλότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών είναι η Εσθονία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Τουρκία, ο Καναδάς και το Λουξεμβούργο.
Ως αναδυόμενες οικονομίες, η Τουρκία και η Χιλή είναι οι ακραίες θέσεις σε αυτήν την ομάδα κυρίως προηγμένων οικονομιών.
Πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είδαν επίσης αύξηση των τιμών των κατοικιών.
Στην Ινδία και τη Μαλαισία, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 59%. Ομοίως, οι Φιλιππίνες (50%) και η Κολομβία (40%) είδαν επίσης τις πραγματικές τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ωστόσο, δεν σημείωσαν όλες οι χώρες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου και της Κροατίας, και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σιγκαπούρης, σημείωσαν όλες αύξηση λιγότερο από 20% στις πραγματικές τιμές.

Χώρες όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν στο διάστημα 2010-2022

Ορισμένες χώρες ωστόσο είχαν πτώση των πραγματικών τιμών των κατοικιών τους τα τελευταία δώδεκα χρόνια:

αλλοσ_πινακ.JPG

Η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ιταλία σημείωσαν τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις στις τιμές, όλες με πτώση των τιμών των κατοικιών άνω του 20%.
Αλλά αυτές οι περιπτώσεις μας επιτρέπουν επίσης να δούμε τον πληθωρισμό στην πράξη.
Στη Ρωσία, για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές τιμές των κατοικιών συρρικνώνονται κατά 33%, οι ονομαστικές τιμές (που δεν αφαιρούν τον πληθωρισμό) αυξάνονται περισσότερο από 50%.
Στη Νότια Αφρική, όπου οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί κατά 5%, οι ονομαστικές τιμές αυξάνονται κατά 72%.
Αντίθετα, στην Ελλάδα και στην Ιταλία που κατά την προηγούμενη 10ετία εφάρμοσαν περιοριστικές πολιτικές και μοιράζονται με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το μη δυνάμενο να πληθωριστεί ευρώ, υπάρχει πτώση και των πραγματικών και των ονομαστικών τιμών των κατοικιών στη 12ετία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης